27 Μαρ 2009

Τα προβλήματα του καταυλισμού των τσιγγάνων
στο STAR Κεντρικής Ελλάδας


Επισκεφθήκαμε σήμερα τον καταυλισμό των φίλων μας τσιγγάνων στην Αταλάντη. Είχαμε μαζί μας και το STAR Κεντρικής Ελλάδας και συζητήσαμε τα προβλήματα. Ειδικά το θέμα της μετεγκατάστασής τους και το θέμα των δανείων είναι τα πλέον ακανθώδη. Τα θέματα της καθαριότητας, του νερού, της μόρφωσης των παιδιών και τα άλλα καθημερινά, είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν σύντομα σε επίσκεψη στις υπηρεσίες του δήμου και στον κ δήμαρχο Αταλάντης. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

22 Μαρ 2009

Χάσμα λόγων - έργων
για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων παρατηρεί η ΕΕΔΑ

η Νικολέτα

http://www.tvxs.gr/v5815

Χρόνια ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων από πλευράς της πολιτείας διαπιστώνει η Εθνική Επιτροπή για τα Διακαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) αναφορικά με το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού των Τσιγγάνων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της ΕΕΔΑ για την κατάσταση και τα δικαιώματα των Τσιγγάνων στην Ελλάδα, στη χώρα μας ζουν περίπου 250.000 Τσιγγάνοι, ενώ πρόσφατα προστέθηκε σημαντικός αριθμός νεοαφιχθέντων πληθυσμών με καταγωγή κυρίως από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αξιοσημείωτη συγκέντρωση πληθυσμού Τσιγγάνων συναντάται σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θράκη, τη Χίο, τη Λέσβο, αλλά και σε αρκετές πόλεις των υπόλοιπων γεωγραφικών διαμερισμάτων.

Και στην Ελλάδα, οι Τσιγγάνοι/Ρομά συμπεριλαμβάνονται σε πλήθος διοικητικών κειμένων και σχεδίων δράσεων και εθνικών στρατηγικών (Εθνική Έκθεση Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ένταξη 2003-2005, 2006-2008, 2008-2010, κ.λπ.) χωρίς, όμως, να παρατηρείται αξιοσημείωτη βελτίωση των πραγμάτων στο πεδίο. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται στην έκθεση η Ελλάδα μετρά σειρά καταδικών από διεθνή δικαιοδοτικά όργανα και βρίσκεται στην κορυφή των αρνητικά αξιολογούμενων κρατών, όσον αφορά τα θέματα Ρομά.

Οι καταδικές αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο:

- Την πολύ φτωχή υγεία και εκπαίδευση των παιδιών Ρομά καθώς και τα προβλήματα ένταξης τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Τις συνεχιζόμενες διακρίσεις εις βάρος Ρομά σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Τη στεγαστική κατάσταση.
- Περιστατικά χρήσης αδικαιολόγητης βίας σε Τσιγγάνους από την αστυνομία που δρα σε καθεστώς ουσιαστικής ατιμωρησίας.
- Τη μη απορρόφηση/κακή διαχείρηση κονδυλίων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς Τσιγγάνων λόγω της απροθυμίας των Δήμων, αλλά και λόγω διάθεσής των χρημάτων με αδιαφανείς διαδικασίες προς άλλες κατευθύνσεις από τις προβλεπόμενες.

Για τους παραπάνω λόγους υποβλήθηκαν από την Επιτροπή για τα δικαιωμάτα του ανθρώπου προτάσεις προς την Ελληνική πολίτεία με σκοπό την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται οι Τσιγγάνοι στην Ελλάδα.

Μεταξύ των σημαντικότερων προτάσεων είναι και η κατεπείγουσα συμόρφωση με τις υποδείξεις των διεθνών γνωμοδοτικών οργανισμών και η σύσταση ολοκληρωμένης επιχειρησιακής μελέτης προαγραμμάτων στέγασης. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

21 Μαρ 2009

Η αφορμή και το ξεκίνημα. Όλα έχουν μια αρχή

Επισκεφθήκαμε τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αταλάντη και συζητήσαμε μαζί τους. Είναι περίπου 120 συνάνθρωποί μας, κυρίως μικρά παιδιά, σε άσχημες συνθήκες και πλήρη εγκατάλειψη από όλους. Υπάρχει κατ’ αρχή μια δικαιολογία. Έχει αποφασιστεί η μετεγκατάστασή τους δήθεν σε μια περιοχή «στο πουθενά», χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στην οποία θέση δεν θέλουν να πάνε. Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη της εξασφάλισης των κανόνων στοιχειώδους υγιεινής, την εξασφάλιση νερού και την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Έστω μέχρι την "μετεγκατάσταση" ...

Τα βασικότερα προβλήματα, που μας περιέγραψαν, είναι:
- Προβλήματα υγιεινής: Δεν έχουν νερό, είναι κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια, μέσα σε στάσιμα νερά, δεν έχουν τουαλέτες, ζουν μαζί με τα ποντίκια με άμεσο κίνδυνο της υγείας ιδιαίτερα των παιδιών και όχι μόνο.
- Προβλήματα μόρφωσης των παιδιών. Ξεκίνησαν 14 παιδιά να πάνε στο σχολείο και αναγκάστηκαν, όπως λένε, να σταματήσουν στους δύο μήνες, για τους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν πήγαν καθόλου. Ορισμένοι νεαροί 18 και 20 χρόνων θέλουν να μάθουν γράμματα και δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει.
- Προβλήματα με τα δάνεια για σπίτια. Δεν τους δίνονται τα δάνεια, που υποτίθεται έχουν εγκριθεί και δικαιούνται. Από τα δέκα, που δικαιούνται, έχουν δοθεί μόνο τρία μέχρι στιγμής. Δεν θέλουν λεφτά, θέλουν σπίτια να μείνουν.
- Για το πρόβλημα της μετεγκατάστασης: Δεν έχουν αντίρρηση να πάνε αλλού, αλλά όχι «στο πουθενά». Κάπου κοντά στην πόλη ή σε κάποιο χωριό κοντά, έστω.
- Πολλά ακόμα προβλήματα, από την άδεια οδήγησης, που δεν μπορούν να πάρουν, γιατί δεν ξέρουν να διαβάζουν, μέχρι τα επιδόματα πολυτέκνων, που τους κόβονται από έλλειψη σωστής ενημέρωσης και ανάλογης μεταχείρισης από μέρους των υπηρεσιών κλπ

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες σε όλη την κλίμακα της διοίκησης, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στα αρμόδια υπουργεία. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η Ελένη έχει κάνει πολύ δουλειά ως τώρα προσπαθώντας να τους βοηθήσει. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να βοηθήσουμε την Ελένη.... Προπαντός στα πλαίσια των νόμων της πολιτείας, των ευρωπαικών οδηγιών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...