17 Φεβ 2010

Επειδή το θέμα των τσιγγάνων της Αταλάντης θα έχει συνέχεια...

... δημοσιεύουμε εδώ την απάντηση του κ Παπαγόρα, προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αταλάντης στην ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων

Λαϊκισμός και δημιουργία εντυπώσεων για τους τσιγγάνους στην Αταλάντη

από τον Αντώνη Παπαγόρα
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αταλάντης

Για ακόμα μία φορά παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι να γράφουν για κάτι το οποίο προφανώς και δεν γνωρίζουν. Αυτό διαπιστώνεται να γίνεται με την ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων.
Έχετε ποτέ σας επισκεφτεί το χώρο που ζουν σήμερα οι Ρόμα;
Προφανώς όχι! [...]

Αν το είχατε κάνει, τότε πολύ απλά θα διαπιστώνατε ότι είναι κατεστραμμένα όλα τα κτήματα περιμετρικά αυτού από σκουπίδια και απορρίμματα των ''εκδιωγμένων'' αυτών ανθρώπων. Γνωρίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα κάδοι απορριμάτων οι οποίοι είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν καταστραφεί; Την επόμενη φορά μάλιστα που θα γίνει τέτοια απόπειρα θα προκαλούσα το Δήμο Αταλάντης να καλέσει μάρτυρες να είναι παρόντες και της συμπεριφοράς αλλά και της κατάληξης του εγχειρήματος δύο μέρες μετά.

Είναι πραγματικά άξιο να υπερασπίζεται κάποιος το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή και ειδικά στο επίπεδο ζωής αυτών. Είναι ντροπή όμως να επικαλείται ρατσιστικές διαθέσεις άλλων όταν:
1. Το θέμα των Ρόμα έχει τεθεί τρεις φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αταλάντης, από το 2008 που παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του και δεν έχουν παραστεί ποτέ σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί. Μάλιστα προσκλήσεις από τον Δήμο Αταλάντης για να προσέλθουν σε διάλογο, έχουν λάβει ουκ ολίγες φορές και επίσημα αλλά και ανεπίσημα, πριν αλλά και μετά από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Όπως και προανέφερα, για να γνωρίζει κάποιος το πρόβλημα πρέπει να γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και όχι να εθελοτυφλεί πίσω από ιδαιοληψίες. Μία επίσκεψη λοιπόν, στο χώρο του τωρινού καταυλισμού των Ρόμα και οι απαραίτητες συζητήσεις μπορούν να κάνουν κάποιον να γνωρίσει πραγματικά το ζήτημα και τότε και μόνον τότε θα μπορεί να διατυπώνει άποψη για ένα θέμα τόσο λεπτό αλλά και συνάμα τόσο σημαντικό. Πόσο μάλλον τότε και μόνον τότε θα μπορεί να απευθύνει κατηγορίες.

3. Επίσης προφανές είναι ότι δεν έχει κανένας εκ των συγγραφέων της ανακοίνωσης επισκεφτεί ούτε τον χώρο ο οποίος ετοιμάζεται. Αν των είχατε επισκεφτεί θα βλέπατε και την ποιότητα των υποδομών και την προσβασημότητά τους.

4. Υπήρξα μαθητής των σχολείων της Αταλάντης δώδεκα χρόνια και ποτέ δεν είδα να προσέλθει ούτε ένα παιδί από τους Ρόμα. Αυτό θα σας το βεβαιώσει ακόμα και ένας μαθητής του δημοτικού. Λέτε λοιπόν εμείς να μην επιζητούμε ως κάτοικοι την μόρφωσή τους ή οι ίδιοι δεν το επιθυμούν; Προφανώς και η απάντηση είναι ότι δεν το επιθυμούν. Όταν κάποιος δεν επιθυμεί κάτι και δεν προσέρχεται σε αυτό, δεν είναι δυνατόν και να έχει εκδιωχθεί.

5. Το παρόν οικόπεδο στο οποίο ζουν οι Ρόμα ανήκει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Κατά συνέπεια λοιπόν ούτε νόμιμα έχουν στήσει εκεί τον καταυλισμό τους, ούτε και ο Δήμος Αταλάντης μπορεί να κάνει εκεί έργα υποδομής.

Το καλύτερο όλων λοιπόν είναι να σταματήσουν οι λαϊκισμοί πάνω σε αυτό το ζήτημα, ειδικά όταν είναι από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν το πρόβλημα και να υπάρξει οριστική λύση.
Η λύση είναι η εξής μία:
Να μεταφερθούν σε ένα χώρο όπου και τη δυνατότητα θα τους δίνει να ζουν ανθρώπινα, εφόσον το θέλουν και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν αλλά και θα ζουν σε ένα χώρο που θα τους ανήκει και που δεν θα προσβάλλουν τις περιουσίες και τη ζωή άλλων πολιτών.
Αξίζει κάποιος για όσα προαναφέρω, να ζητήσει και να μάθει την κοινή γνώμη των κατοίκων της περιοχής. Όλα τα άλλα είναι απλά λαϊκισμός και στο μόνο που αποσκοπεί είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

15 Φεβ 2010

Σε καθεστώς εκβιαστικής απομάκρυνσης
οι Ρομά της Αταλάντης

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας

http://oikologoi-prasinoi-fhtiotidas.blogspot.com
oikologoiprasinoifthiotidas@gmail.com

Λαμία,16.2.2010

Σε καθεστώς εκβιαστικής απομάκρυνσης ζουν σήμερα οι Ρομά (αθίγγανοι) που έχουν τον καταυλισμό τους, δεκάδες χρόνια τώρα, δίπλα στο δρόμο Αταλάντης – Κυπαρισσίου στο Δήμο Αταλάντης. Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες και με βάση το νόμο έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να τους παρέχεται χώρος για προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος να πληρεί τις βασικές ανάγκες (φως, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής).

Εκεί που ζουν σήμερα, οι αρχές και ο δήμος της Αταλάντης φρόντισαν και φροντίζουν να τους κάνουν την ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη. Τους απαγόρευσαν τον ηλεκτροφωτισμό και την εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης (για αποχέτευση δεν μιλάμε…) - τους επέτρεψαν μόνο μια βρύση με λάστιχο, που έχει γίνει χίλια κομμάτια και περνάει τρύπιο μέσα από σκουπίδια και ρέματα βρώμικα - και τους ρίχνουν σκουπίδια δίπλα στις αυτοσχέδιες κατοικίες τους. Όλα αυτά, αντί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας τόσο των Ρομά όσο και των περιοίκων, όπως είναι η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων του καταυλισμού, η τοποθέτηση κάδων και χημικών τουαλετών, η παροχή νερού και ηλεκτρικού κ.λ.π.

Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι τα παιδιά των Ρομά είναι “ανεπιθύμητα” στο σχολείο. Όποτε έχουν τολμήσει να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο, γίνονται θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης και αναγκάζονται πολύ γρήγορα να εγκαταλείψουν. Οι αρχές και ο δήμος αδιαφορούν για το ότι τα παιδιά αυτά, αλλά και οι μεγάλοι, ζουν στο έλεος των μεταδοτικών ασθενειών με τα ποντίκια, που λυμαίνονται τον παράνομο σκουπιδότοπο.

Βλέπουν λοιπόν τη ζωή τους να δυσκολεύει μέρα με τη μέρα, αλλά, το χειρότερο, έχουν ειδοποιηθεί ότι μεθοδεύεται η μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή, “στο πουθενά”, τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την Αταλάντη, και ότι πρέπει να σηκωθούν να φύγουν. Στις 2 Μαρτίου δημοπρατείται από το Δήμο της Αταλάντης το έργο «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ» με το ποσό των 340.000 ευρώ. Ο στόχος των αρχών είναι να τους διώξουν από την Αταλάντη. Όμως να πάνε πού; Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ’ αυτή την περιοχή. Αυτός ο χώρος, που λένε πως προορίζεται για καταυλισμός και οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν τον αποδέχονται:
- έχει πολύ δύσκολη έως αδύνατη προσπέλαση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.
- είναι μια πλήρως υποβαθμισμένη περιοχή, ως αγροτική περιοχή, «στο πουθενά»
- δεν έχει πρόσβαση για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες (αγορά, σχολείο, γιατρούς, Κέντρο Υγείας, αστυνομία κλπ)
- δεν εξασφαλίζει καμιά προστασία, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, σε περίπτωση πυρκαγιάς, παγετού, πλημμύρας κλπ
- κυρίως όμως είναι έξω από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αντίστοιχου Προγράμματος. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αποκατάστασή τους μέσα σε οικιστικό ιστό, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν σταδιακά και δεν ισχύει για εκτός σχεδίου περιοχές.

Όμως οι Ρομά, ως Έλληνες πολίτες, έχουν απαίτηση να εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους και οι ευρωπαϊκές οδηγίες που τους αφορούν. Έχουν για παράδειγμα εγκριθεί στεγαστικά δάνεια για επτά οικογένειες του καταυλισμού από σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, αλλά εδώ και καιρό έχουν «κολλήσει». Θέλουμε να γνωρίζουμε γιατί δεν δίνονται τα δάνεια, όπως και ποια είναι τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για τους Ρομά της Αταλάντης ως τώρα και τι έγιναν αυτά.

Επειδή οι αθίγγανοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πάνε στην περιοχή αυτή και προκειμένου να αποφευχθεί μια άσκοπη σπατάλη χρημάτων, καλούμε το Δήμο της Αταλάντης, τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να επανεξετάσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή κοντά στον οικιστικό ιστό της πόλης και να δουν την έγκριση των στεγαστικών δανείων των οικογενειών, που περιμένουν εδώ και χρόνια. Καλούμε τέλος κάθε ενεργό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ηθική και λογική, να μην επιτρέψει να γίνουν αυτά, που κάποιοι μεθοδεύουν. Γιατί ξέρουμε καλά ότι, αν τελικά επικρατήσει ο ρατσισμός, αυτό θα κοστίσει ακριβά, όχι μόνο στους Ρομά.


Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...