15 Δεκ 2010

Βραβείο Δημοσιογραφίας για τους Ρομά στον Θεόδωρο ΝικολάουΜια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, ο διαγωνισμός για το Βραβείο Δημοσιογραφίας ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη, ως νικητή, του Θεόδωρου Νικολάου με το άρθρο του «Χορεύοντας με τους…. "γύφτους"», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυριανή» [...]


Το άρθρο επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο δημοσιογράφος προσέγγισε και ανέδειξε το θέμα της φτώχειας, αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά. Ο βιωματικός τρόπος με τον οποίο ο δημοσιογράφος περιέγραψε μια προσωπική του εμπειρία προσέδωσε στο άρθρο έναν ιδιαίτερο τόνο, κάνοντάς το πιο ζωντανό και ενδιαφέρον.

Στον διαγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετείχαν περισσότερα από 1168 άρθρα. Σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ειδική κριτική επιτροπή επιλεγμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελούμενη από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανέδειξε τους νικητές κάθε χώρας. Στα μέσα Δεκεμβρίου, μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα αναδείξει τους νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Δημοσιογραφίας ανάμεσα στους εθνικούς νικητές.

Ο Διαγωνισμός Δημοσιογραφίας που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους κατά τη Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού στοχεύει στην αναγνώριση της προσφοράς των δημοσιογράφων, που με τη δουλειά τους συμβάλλουν στην ενημέρωση και την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε δημοσιογράφους όλων των Μέσων (εφημερίδες, online και τηλεόραση/ραδιόφωνο) και αφορούσε άρθρα, που δημοσιεύθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2009 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 σε μέσα που έχουν την έδρα τους σε ένα από τα 27 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία ή τη Νορβηγία.

πηγή lamianews Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

7 Δεκ 2010

Ημερίδα για τους πρόωρους γάμους από την ΑΡΣΙΣ
και το έθιμο του "ματωμένου σεντονιού" των Τσιγγάνων


7.12.10
Βγάζουν ακόμα το ματωμένο σεντόνι μετά την πρώτη νύχτα γάμου για να αποδείξουν την αγνότητα των κοριτσιών τους αλλά συγχρόνως τα καταδικάζουν σε μια ζωή με δυσεπίλυτα προβλήματα υγείας και προσωπικά και με ελάχιστες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Τη συνήθεια των Τσιγγάνων να παντρεύουν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τους είχε ως θέμα ημερίδα που διοργάνωσε η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο των πρόωρων και αναγκαστικών γάμων και την επίδρασή του στη ζωή των νέων [...]

Τσιγγάνοι, κάτοικοι διαφόρων περιοχών ανά την Ελλάδα και επιστήμονες μιλώντας στην ημερίδα κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι μόνο η παιδεία μπορεί να συντελέσει στην άρση του φαινομένου που τείνει να μειωθεί σε κάποιους οικισμούς Ρομά οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Παράλληλα, υπογραμμίσθηκε η σπουδαιότητα φοίτησης των παιδιών σε σχολεία με μη Τσιγγανάκια, προκειμένου να αποφεύγεται η γκετοποίηση και η κοινωνική απομόνωση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στους μουσουλμάνους Τσιγγάνους που κατοικούν στην ορεινή Ξάνθη όπου οι πρόωροι γάμοι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κ. Αζίζ, συντονιστή του επιμορφωτικού κέντρου Γλαύκης, το φαινόμενο μειώνεται όταν αυξάνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο.

«Από το 1976 έως τις αρχές του 2000, τα κορίτσια μόλις παρουσίαζαν έμμηνο ρύση, έπρεπε να σταματήσουν το σχολείο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους προκειμένου να μάθουν το νοικοκυριό», ανέφερε στην ημερίδα ο κ. Αζίζ προσθέτοντας ότι την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο. Πάντως, στην παρέμβασή της στην ημερίδα, η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του ΑΠΘ, Θεανώ Παπαζήση, υποστήριξε ότι θεωρεί «πολύ σημαντικό να μην εφαρμόζεται η σαρία στις προσωπικές σχέσεις Ελλήνων μουσουλμάνων».

Στην αγραμματοσύνη των περισσότερων γονιών Τσιγγάνων αναφέρθηκε από την πλευρά της η Άννα Μάγκα από το Σύλλογο Γυναικών Δενδροποτάμου, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα παιδιά, όταν γυρνάνε από το σχολείο, έχουν κάποιον να τα βοηθήσει στα μαθήματά τους.

«Εμείς όμως αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε στο δρόμο, με μία φωτοτυπία στο χέρι από τη δασκάλα του σχολείου και να ζητούμε από κάποιον εγγράμματο να μας βοηθήσει να καταλάβουμε προκειμένου να το εξηγήσουμε στη συνέχεια στα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Την πεποίθησή του ότι «υπάρχει και άλλος δρόμος για τους Τσιγγάνους αρκεί η Πολιτεία να δώσει κίνητρα», εξέφρασε ο Γιώργος Δημητρίου από την Ένωση Ρομά Κωνσταντινοπολιτών σημειώνοντας ωστόσο και το μερίδιο ευθυνών των ίδιων των Τσιγγάνων που πολλές φορές επιλέγουν την απομόνωση.

"Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσοι επιλέγουν τον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία, θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια, σε μεγάλο ποσοστό, προβλήματα στο γάμο τους", κατέληξε.

Επιβάρυνση της υγείας από την τεκνοποίηση σε νεαρή ηλικία

Για τις έφηβες Τσιγγάνες μητέρες και τις επιπτώσεις στην υγεία τους και στην υγεία των παιδιών, μίλησε η Μάρθα Μωραΐτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία από έρευνα που διενήργησε το 2009 το υπουργείο Απασχόλησης και η ίδια ήταν υπεύθυνη στον τομέα υγείας των Τσιγγάνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση Μελέτης για την Καταγραφή της Υφιστάμενης Κατάστασης των Ρομά στην Ελλάδα, Απολογισμός Δράσεων και Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την 4η Προγραμματική Περίοδο» με χρηματοδότηση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και με Ανάδοχο την «Ευρωδιάσταση».

Το δείγμα καλύπτει 276 νοικοκυριά με 1.464 μέλη, τα οποία κατανέμονται σε 7 περιφέρειες, 10 νομούς και 15 δήμους.

Όπως προέκυψε, οι Τσιγγάνες γίνονται μητέρες πολύ νέες και έχουν περισσότερες κυήσεις, τοκετούς και αποβολές από τον υπόλοιπο πληθυσμό, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους, διότι σπάνια παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σε ό,τι αφορά τους τοκετούς, το 60% περίπου έχει γεννήσει μέχρι 4 παιδιά, ενώ από τις γυναίκες που γέννησαν το 46% δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τις παρακολουθούσε γιατρός του νοσοκομείου (ή κέντρου υγείας), το 20% δηλώνει ιδιώτη γιατρό και το 32% δηλώνει ότι δεν είχε καμιά παρακολούθηση.

Aνάλογα ποσοστά εμφανίζονται και στη συχνότητα επισκέψεων στο γυναικολόγο όπου το 34,5% δηλώνει μέχρι 3 επισκέψεις, το 42,3% από 4- 9 επισκέψεις και πάνω από 9 το 25,0%.

Από τις γυναίκες αυτές, το 17% δηλώνει το θάνατο ενός παιδιού. Ειδικότερα, περίπου το 21% δηλώνει το θάνατο βρέφους 0-12 μηνών, ενώ το 50% δηλώνει το θάνατο παιδιού 1-5 ετών. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου, φαίνεται ότι η πλειονότητα των γυναικών δεν έχει σαφή εικόνα. Πάντως, αν και το 80% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει άλλα παιδιά, εντούτοις, το 65% δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αντισύλληψης, ενώ το 7,5% μόνο χρησιμοποιεί χάπι ή σπιράλ.
Νατάσα Καραθάνου
αντιγραφή από το lamianews.blogspot.com
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

6 Δεκ 2010

Τουρίστες οι Ρομά της Αταλάντης σύμφωνα με απόφαση της Νομαρχίας

Δείτε την απόφαση - έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αταλάντης σε χώρο, τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Ενώ η έγκριση έπρεπε να γίνει με βάση την ΚΥΑ για τους ΡΟΜΑ, όπως αναφέρει και ο Συνήγορος του Πολίτη, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Φθιώτιδας με ΚΥΑ που αφορά τα τουριστικά κάμπιγκ, στέλνει στην «εξοχή» και για τουρισμό τους ΡΟΜΑ της Αταλάντης, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ δε περισσότερο τα Ευρωπαϊκά όργανα έχουν ήδη καταλήξει προ πολλού ότι αυτή η συμπεριφορά είναι έξω από το πλαίσιο το οποίο υπαγορεύουν οι Ευρωπαϊκοί κανόνες [...]

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης στη συγκεκριμένη περιοχή προβλέπονται περιβαλλοντικοί όροι όχι για καταυλισμό τσιγγάνων αλλά για οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όπως καταγράφεται στο κείμενο της απόφασης. Από τη στιγμή που η δυναμικότητα ξεπερνούσε τα 100 άτομα είναι αυτονόητο ότι υπήρχαν εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις. Προκύπτει ασφαλώς το ερώτημα κάτω από ποιες προϋποθέσεις συγκλίνουν στο όριο των 90 ατόμων.

Πράγματα δύσκολα να απαντηθούν αφού ουσιαστικά είναι υπαγορευμένα από την πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να οδηγήσει τους τσιγγάνους σε μακρινή απόσταση.
Είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται εγκαταστάσεις. Εκείνο το οποίο δεν είναι αυτονόητο είναι η εγκατάσταση των τσιγγάνων. Ενδεχόμενα λοιπόν οδηγούμαστε σε μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, θα πληρωθούν οι υποδομές, αλλά στο τέλος δεν θα πηγαίνουν οι τσιγγάνοι σ’ εκείνο το σημείο αφού ευθύς εξαρχής έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, τις αντιρρήσεις τους αλλά και τις διαφωνίες τους σε σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο και ζητούν εντελώς διαφορετικές διευθετήσεις.
(από lamianews.blogspot.com) Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

1 Δεκ 2010

Φ.Γεννηματά για τα παιδιά Ρομά"Η εκπαίδευση όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας"
(ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

"Η εκπαίδευση όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει εγκυκλίους- οδηγίες στα σχολεία που τονίζουν την υποχρέωση όχι μόνο να διευκολύνουν τις εγγραφές των παιδιών Ρομά, αλλά και να εντοπίζουν όσα παιδιά δεν έχουν εγγραφεί ποτέ στο σχολείο". Αυτό επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε : "Την ίδια στιγμή η οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα, θα δίνεται στο τέλος της χρονιάς και όχι με την εγγραφή στο σχολείο όπως γινόταν έως σήμερα. Το μέτρο αυτό επιχειρεί να εξαλείψει το φαινόμενο της διαρροής μαθητών στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Στην προσπάθεια για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, βρισκόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με υπαρκτά προβλήματα, που σχετίζονται με γενικότερα ζητήματα που αφορούν την στήριξη των Ρομά, τις δράσεις στέγασης και κοινωνικής φροντίδας, την άρση των στερεοτύπων σε τοπικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, είναι διαρκής" Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...