27 Σεπ 2011

Παράνομη και επικίνδυνη μεταφορά μαθητών Ρομά σε σχολεία Περαίας

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Σεπτεμβρίου 2011

Παράνομη και επικίνδυνη μεταφορά μαθητών Ρομά
σε σχολεία Περαίας λόγω άρνησης Δήμου


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) απέστειλε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ακόλουθη επιστολή.

Κύριο Ιωάννη-Σπυρίδωνα Τέντε
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Κύριε Εισαγγελέα

Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μας της 12-9-2011 που, πρωτοκολλήθηκε με αριθμό 3900/13-9-2011, για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά της Περαίας, της Λαμίας και της Ανθήλης, σας γνωρίζουμε πως μόνο στην Περαία τοποθετήθηκε διδακτικό προσωπικό στα πέντε δημοτικά και κατέστη δυνατή η πρόσβαση σε αυτά 40 παιδιών Ρομά. Όμως, ο Δήμος Θερμαϊκού συνεχίζει και φέτος, όπως και πέρυσι, να αρνείται να παράσχει μεταφορικό μέσο με αποτέλεσμα τα παιδιά Ρομά να μεταφέρονται από μερικά στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από μερικούς γονείς που έχουν τη χρονική δυνατότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν απαράδεκτες και παράνομες σκηνές ως η απεικονιζόμενη στην ακόλουθη χθεσινή φωτογραφία από την επιστροφή σχεδόν του μισού αριθμού παιδιών σε ένα όχημα γονέα. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής της χώρας.


http://1.bp.blogspot.com/-mZg6ctthOJU/ToCHBQwpNxI/AAAAAAAACiA/4mgc5sJ5agA/s1600/298807_1831687971238_1811568820_1229654_1754758188_n-1.jpg

Επισυνάπτουμε επίσης σχετική επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων σε συνέχεια της προηγούμενη δημόσιας παρέμβασής μας.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

17 Σεπ 2011

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των παιδιών!


Τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας για καταγγελίες που αφορούν τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση ζητούν με επιστολή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου έστειλε η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με αφορμή καταγγελία της οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» ότι παιδιά Ρομά του καταυλισμού στα Νταμάρια Λαμίας, του οικισμού της Ανθήλης και του καταυλισμού Περαίας Θερμαϊκού δεν έγιναν δεκτά στα σχολεία λόγω μη διορισμού του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Στην επιστολή αναφέρονται οι διαπιστώσεις από πρόσφατες επισκέψεις των Οικολόγων Πράσινων σε καταυλισμούς Ρομά και καλείται το Υπουργείο να αναφέρει ποια άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα θα λάβει για την άρση του αποκλεισμού των Ρομά από την εκπαίδευση αλλά και για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020» μέσα από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ένταξη των Ρομά που η χώρα μας καλείται να υποβάλλει έως τα τέλη του έτους.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς την Υπουργό Παιδείας:

«Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ), τα παιδιά Ρομά του καταυλισμού στα Νταμάρια Λαμίας, του οικισμού της Ανθήλης (Λαμία) και του καταυλισμού Περαίας Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης δεν έγιναν δεκτά στα σχολεία, λόγω μη διορισμού του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον σε πρόσφατες επισκέψεις μελών των Οικολόγων Πράσινων στους καταυλισμούς Ρομά σε διάφορες περιοχές της χώρας (Εξαμίλια Κορινθίας, Ασπρόπυργος, Νομισματοκοπείο, Ρόδος, Μελιγαλάς Μεσσηνίας κ.α.) διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών είτε δεν εγγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή την εγκαταλείπουν σε αρχικό στάδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στα Εξαμίλια, ακόμα κι αν υπάρχει ενδιαφέρον φοίτησης από την πλευρά των παιδιών Ρομά, οι υφιστάμενες σχολικές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν όπως έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας αλλά και ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού από την οργάνωση «Κιβωτός των Παιδιών» που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:

-Ποιά είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την ανωτέρω καταγγελία του ΕΠΣΕ;

-Ποιά είναι τα άμεσα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για την άρση του αποκλεισμού των παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση, για την εξασφάλιση των αναγκαίων σχολικών υποδομών για τη φοίτησή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την κατάργηση των σχολείων γκέτο όπου υπάρχουν, αλλά και την κοινωνική μέριμνα για την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία.

-Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει έως τα τέλη του έτους ένα στρατηγικό σχέδιο για την ένταξη των Ρομά στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με ελάχιστο στόχο την διασφάλιση της ολoκλήρωσης τουλάχιστον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ποια είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο προς την κατεύθυνση αυτή;».

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

12 Σεπ 2011

Εκτός σχολείου και φέτος τα παιδιά Ρομά Λαμίας – Ανθήλης – Περαίας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο
των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

καταγγέλλει πως τα παιδιά Ρομά του καταυλισμού στα Νταμάρια Λαμίας, του οικισμού της Ανθήλης και του καταυλισμού Περαίας ούτε φέτος έγιναν δεκτά στα σχολεία, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν διόρισε το [...]απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό όπως το ΕΠΣΕ επιβεβαίωσε σε σημερινές τηλεφωνικές επαφές. Ο αποκλεισμός τους από την εκπαίδευση για τον οποίο έχουν υποβληθεί από το ΕΠΣΕ τρεις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνεχίζεται και ας έχουν αναλάβει την πρόσβαση και υποστήριξη της εκπαίδευσης πανεπιστημιακά προγράμματα με αδρή χρηματοδότηση και από την ΕΕ και ας υπάρχει Ιατροκοινωνικό Κέντρο στη Λαμία. Προφανώς όλοι αυτοί οι φορείς δεν επιθυμούν να αντιπαρατεθούν με τις ρατσιστικές τοπικές κοινωνίες και το Υπουργείο Παιδείας που συνδράμει στον αποκλεισμό με το μη διορισμό εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση στοιχεία του ΕΠΣΕ, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής έστειλε επείγουσα έγγραφη παραγγελία με αριθμό πρωτοκόλλου 720 της 22 Φεβρουαρίου 2011 στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών «να επιμεληθούν για την πάταξη του φαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τις δομές του Κράτους» (βλπ. Δελτίο Τύπου των ΣΟΚΑΔΡΕ της 21 Μαρτίου 2011: «Καταλυτική παρέμβαση Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για εκπαιδευτικό αποκλεισμό Ρομά» στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/ghm1384_eisagelia_areiou_pagou_ekpaidefsi_roma_greek.doc). Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Λαμίας και Θεσσαλονίκης προφανώς τον αγνόησαν…
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

11 Σεπ 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ για τους ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας

Εξαμίλια Κορινθίας: Μαύρη τρύπα στον πολιτισμό μας οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης 160 οικογενειών στον καταυλισμό Ρομά

Επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: ο Λάμπρος Μπούκλης περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», ο Βαγγέλης Σπινθάκης από την Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου των Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Μυλωνάς και ο Διονύσης Γιακουμέλος από τη Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Νίκος Σαραντάκης από τη Θεματική Ομάδας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώσαμε την τραγική κατάσταση την[...] οποία βιώνουν οι 160 περίπου οικογένειες που διαμένουν στον καταυλισμό. Συγκεκριμένα:

· Είδαμε έναν ολόκληρο καταυλισμό 800 ατόμων να επιβιώνει σε παράγκες κατασκευασμένες από σκουπίδια, χωρίς αποχέτευση, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

· Είδαμε παιδιά - φορείς ηπατίτιδας χωρίς καμιά φροντίδα, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και με τον εμβολιασμό τους να επαφίεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε πρωτοβουλίες ιδιωτών ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

· Είδαμε παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο και τα λιγοστά που γράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να απουσιάζουν ή να διακόπτουν τα μαθήματα.

· Είδαμε τοξικομανείς να περιφέρονται αβοήθητοι, έρμαια στην εξάρτηση και την παραβατικότητα.

· Είδαμε νέους ανθρώπους να ζουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και τις δομές επιμόρφωσης.

· Είδαμε ανθρώπους να βιώνουν την καθημερινή εγκατάλειψη από την οργανωμένη πολιτεία, είδαμε να παραβιάζεται κάθε έννοια δικαιωμάτων και ανθρωπιάς.

Είδαμε όμως και μια άλλη εικόνα.

Είδαμε νέους Ρομά που επιθυμούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισκεφθήκαμε την οργάνωση «Κιβωτός των Παιδιών» η οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρει πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στον καταυλισμό συναντώντας συχνά την αδιαφορία και την έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την κα Μαρία Λάρσεν, εκπρόσωπο της οργάνωσης, και να συζητήσουμε μαζί της για πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στον καταυλισμό.

Με αφορμή τη σημερινή επιτόπια επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορίνθου, περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Μπούκλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εικόνα που σήμερα αντικρίσαμε με παιδιά να τρέφονται με σάπια τρόφιμα, παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι δυνητικοί ή και υπαρκτοί φορείς ηπατίτιδας Β, αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς προμήθεια νερού και ένας καταυλισμός με τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής μας συγκλόνισε και μας δίνει τη δύναμη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Πρέπει άμεσα να παντρέψουμε τον ανθρωπισμό με την πρόληψη της παραβατικότητας. Σήμερα θα φέρουμε το θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Θα επιδιώξουμε μέσα από την Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας όπου μετέχουμε να συντονίσουμε δράσεις που θα εμπλέκουν την Εκκλησία της Ελλάδας, Μ.Κ.Ο. και ενεργούς πολίτες με άμεσο στόχο την προμήθεια τροφής από κοινωνικές εκδηλώσεις προς τους Ρομά. Το περίσσευμα τροφής δεν είναι απλά περίσσευμα αγάπης προς τους Ρομά αλλά αναγκαιότητα επιβίωσής τους και πρόληψης της παραβατικότητας. Επίσης η ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε δράσεις εμβολιασμού των παιδιών σε συνδυασμό με την εύρεση εργασίας για τους ενήλικες αποτελούν δράσεις που όλοι οι φορείς πρέπει να συνεισφέρουν. Φυσικά αυτές οι άμεσες δράσεις πρέπει παράλληλα να ενταχθούν σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό με μόνιμες δράσεις και με εμπλοκή όλων των ανωτέρω φορέων συμπεριλαμβανομένων αυτών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σκοπεύουμε να φέρουμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κατάθεση σχετικής ερώτησης αλλά και να παρέμβουμε άμεσα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας ώστε να σταματήσει να αποτελεί ο καταυλισμός Ρομά στα Εξαμίλια μια μαύρη τρύπα στο Σύνταγμα και τον πολιτισμό μας.

Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου
Πολιτική Κίνηση Κορίνθου
Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Θεματική Ομάδα Υγείας
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Σήμερα 29 Αυγούστου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, το αναπληρωματικό μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, καθώς και ο συντονιστής για τους Νομούς Αρκαδίας Λακωνίας Μεσσηνίας Σαράντη Νικόλαο, μαζί με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Θεόδωρο Αλεξανδρίδη, επισκέφτηκαν Οικισμό Ρομά στη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης τους, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση χώρου προσωρινής στέγασης Αθιγγάνων», σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη από τον Δήμο Οιχαλίας, το οποίο είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση του θα εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες των Ρομά.

Κατά την επίσκεψη στο χώρο των [...]δεκαοκτώ (18) στρεμμάτων σε περιοχή 1 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης και σε απόσταση εκατό (100) μέτρων περίπου από την 7η Ε.Ο. δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του Οικισμού. Αντίθετα, σοβαρότατες ελλείψεις διαπιστώθηκαν στους χώρους υγιεινής (τουαλέτες και ντουζιέρες) οι οποίοι είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Η μελέτη ακόμα περιλαμβάνει την επισκευή (τοποθέτηση θυρών και παραθύρων, βάψιμο, πλήρη υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση) υπάρχοντος ισογείου πέτρινου κτίσματος περίπου 70 τ.μ. το οποίο είναι ημιτελές και εγκαταλελειμμένο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο. Επίσης καθαρισμό και δενδροφύτευση περιμετρικά του χώρου με σύστημα άρδευσης αυτών και κατασκευή παιδικής χαράς σε περιφραγμένο χώρο 250 τ.μ. περίπου.

Έχει γίνει η προμήθεια και η τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού και ενός προκατασκευασμένου οικίσκου ως αίθουσα ψυχαγωγίας. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του. Τέλος να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος στέγασης είναι προσωρινός και όχι μόνιμος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε πως οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στους Ρομά σκοπό έχουν όχι την προσχηματική εκτέλεση έργων, αλλά την ουσιαστική προστασία του πολιτισμού τους, την διαβίωσή τους σε συνθήκες υγειονομικά επαρκείς και την πρόσβαση εκ μέρους τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οικολόγοι Πράσινοι Αρκαδιας-Μεσσηνίας-Λακωνίας
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...