13 Ιουν 2010

ΕΟΔΜ - ΕΠΣΕ: Επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά
– Μόνο ένα στα δέκα παιδιά πηγαίνει σχολείο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ।Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά,
Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Ιουνίου 2010

Επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά –
Μόνο ένα στα δέκα παιδιά πηγαίνει σχολείο

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν κατά το τελευταίο μήνα 35 κοινότητες στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (περιλαμβανόμενης της Κρήτης) και συγκέντρωσαν πληροφορίες για άλλες 10 κοινότητες στη Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

Βασικό αντικείμενο ήταν η καταγραφή της (μη) ισότιμης ένταξης των παιδιών Ρομά στην υποχρεωτική εκπαίδευση στα πλαίσια προγράμματος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC). Σε μερικές κοινότητες στην επίσκεψη μετείχε και το ERRC. ΕΟΔΜ, ΕΠΣΕ και ERRC επιβεβαίωσαν την εκτίμησή τους πως μόλις ένα στα δέκα παιδιά Ρομά ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης πηγαίνει σχολείο (ανεξάρτητα του αν και τι μαθαίνει εκεί) το Μάιο κάθε έτους.

Ήδη επισήμαναν στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου 26 κοινότητες όπου απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου για την άρση από το Σεπτέμβριο 2010 του εκπαιδευτικού αποκλεισμού ή διαχωρισμού των παιδιών Ρομά που γίνεται με αποκλειστική ή κύρια ευθύνη της πολιτείας. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο δίμηνο.

Αναδημοσιεύονται στη συνέχεια άρθρα τοπικών ΜΜΕ για τις επισκέψεις ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ σε Λαμία, Ανθήλη και Αταλάντη στη Φθιώτιδα καθώς και σε Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου και Νεροκούρου Δήμου Ελευθέριου Βενιζέλου Χανίων στην Κρήτη.



Νέα Κρήτη

Επιθεώρηση στον καταυλισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=735926

02/06/2010

Σκάνδαλο χαρακτήρισε το θέμα των δανείων που χορηγήθηκαν στους τσιγγάνους στην Ελλάδα ο εκρόσωπος του ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι καθώς όπως είπε δόθηκαν σε επιτήδειους και όχι σε αυτούς που έπρεπε. Ο κ. Δημητράς βρέθηκε στον καταυλισμό με εκπροσώπους και άλλων φορέων μιλώντας για απόλυτη εξαθλίωση και αποχή των παιδιών από το σχολείο αφού δεν μπορούν ούτε να πλυθούν.


ΝΤΟΜΙΝΟ

Κρίμα...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=736185

03/06/2010

Η ΕΙΚΟΝΑ που παρουσιάζει σήμερα ο καταυλισμός των τσιγγάνων στην Αλικαρνασσό είναι πραγματικά τραγική. Όποιος κι αν έφταιξε για την κατάσταση, δε φταίνε σε τίποτα τα πάνω από 140 παιδιά που μένουν στο χώρο αυτό χωρίς ρεύμα, αποχετευτικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με το ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δεν μπορούν να πλυθούν ή να διαβάσουν το βράδυ χωρίς φωτισμό...

ΠΑΤΡΙΣ
Hμ/νία - Ώρα: 3/6/2010, 17:38

Αυτοψία στον καταυλισμό
http://www.patris.gr/print/180704


Τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αλικαρνασσό επισκέφθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηράκλειο, κ. Νίκος Γαγκιωλάκης και Λεωνίδας Δρανδάκης αντίστοιχα.

Ο κ. Δημητράς που ως γνωστόν δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τους Ρομά βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο προγράμματος που έχει να κάνει με το σχολείο και τα τσιγγανόπουλα καθώς δυστυχώς καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα μαθητικής διαρροής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 70 παιδιά που εγγράφονται στο σχολείο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ένα ποσοστό της τάξεως του 75% στην πορεία εγκαταλείπει το σχολείο για διαφόρους λόγους που έχουν να κάνουν είτε με τη μη προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είτε με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης του.

Ο κ. Δημητράς διαπίστωσε τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων του καταυλισμού ενώ έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων κυρίως σε σχέση με τη ρευματοδότηση και την υδροδότηση των παραπηγμάτων τους. Επίσης έγινε αναφορά και στο θέμα των δανείων που δόθηκαν στους τσιγγάνους υπό συνθήκες που ως γνωστόν διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης καθώς δάνεια δόθηκαν και σε ανθρώπους που δεν τηρούσαν τα κριτήρια, ενώ άλλοι δικαιούχοι με την είσπραξη των χρημάτων ήταν σαν να έβαλαν μία «θηλιά» στο λαιμό τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Δρανδάκης, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δάνεια δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν εισόδημα από 3000 έως 12000 ευρώ και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να τα αποπληρώσουν. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά ως προς όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αφού δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος όπως συμβαίνει με τα δάνεια όλων των άλλων Ελλήνων.

Τέλος η αντιπροσωπεία των φορέων επισκέφθηκε και το Ιατρικό Κέντρο της Αλικαρνασσού για την περίθαλψη των τσιγγάνων. Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Ήταν πλήρως στελεχωμένο (με γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό και κοινωνιολόγο) και μέχρι πρότινος προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους του καταυλισμού. Είναι ενδεικτικό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τηρούνταν ο εμβολιασμός των τσιγγάνων ενώ υπήρχε ιατρικό αρχείο. Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε, με τη λήξη του προγράμματος, έληξε και η χρηματοδότηση του με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο.


haniotika-nea.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΣΕ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ
Στο σχολείο μόνο ένα στα δέκα τσιγγανόπαιδα
http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=47377

Δημήτρης Μαριδάκης | 03.06.2010

Μόλις ένα στα δέκα τσιγγανόπαιδα πανελλαδικά πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, ενώ όπως διαπίστωσαν χθες οι άνθρωποι του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων
Το ίδιο συμβαίνει και στον τσιγγάνικο καταυλισμό των Νεροκούρου στα Χανιά.
Τα μέλη των δύο οργανώσεων επισκέφθηκαν τον καταυλισμό χθες το απόγευμα, αφού νωρίτερα είχαν επισκεφθεί τον καταυλισμό της Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.
Οι κ.κ. Παναγιώτης Δημητράς και Ναυσικά Παπανικολάου συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα με μέλη της κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εστίασαν ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, τα παιδιά του καταυλισμού δεν πάνε στο σχολείο, παρότι κάποια από αυτά είχαν εγγραφεί στην άρχη της χρονιάς, ενώ κάποια άλλα είχαν ολοκληρώσει παλαιότερα κάποια τάξη του Δημοτικού.
Παρόλα αυτά, τα παιδιά διατηρούν μια επαφή με την εκπαίδευση, αφού εθελόντρια δασκάλα από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών επισκέπτεται τον καταυλισμό και παραδίδει μαθήματα στα παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κ. Δημητράς αναφερόμενος στους δύο καταυλισμούς που επισκέφθηκε στην Κρήτη, σημείωσε σχετικά: "Η εικόνα των συνθηκών διαβίωσης είναι πολύ διαφορετική ανάμεσα στον μικρό καταυλισμό στα Νεροκούρου και τον μεγάλο, διπλό καταυλισμό στην Αλικαρνασσό. Στα Νεροκούρου, οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανεκτές έως καλές. Αντίθετα στη Νέα Αλικαρνασσό είναι άθλιες και τα πράγματα είναι χειρότερα από πριν πάρα πολλά χρόνια που είχαμε έρθει. Αυτό είναι αναμενόμενο διότι δεν προχώρησε η ιστορία με τα δάνεια που έγιναν απάτες, τους έκοψαν το ρεύμα κ.λπ. Εδώ, (σ.σ. στα Νεροκούρου) η προσέγγιση είναι πιο θετική αλλά όμως και στις δύο περιοχές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν βρίσκεις παιδί που να πηγαίνει σχολείο, όπως δεν βρίσκεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα".

Ειδικά για το θέμα της εκπαίδευσης ο κ. Δημητράς τόνισε πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου υπολογίζεται ότι τον Μάιο μήνα είναι σχεδόν απίθανο το ένα στα 10 τσιγγανόπαιδα να βρίσκεται στο σχολείο: "Όσο κι αν λέμε ότι οι γονείς τον αθίγγανων δεν φροντίζουν -ανέφερε συνεχίζοντας- πρέπει να μην ξεχνάμε ότι υποχρεωτική εκπαίδευση είναι υποχρέωση και για την πολιτεία. Και να μην θέλει ο γονιός, η πολιτεία πάει υποχρεωτικά να το πάρει κι άμα χρειαστεί υπάρχει και η Αστυνομία, υπάρχει και ο εισαγγελέας".

Ο κ. Δημητράς τόνισε μάλιστα ότι η γενική γραμματέας της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Δραγώνα, η οποία είχε εργαστεί παλαιότερα στο πρόγραμμα που αφορούσε τα παιδιά των τσιγγάνων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, έχει περιγράψει, σε επιστολή της προς το Παρατηρητήριο, τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση: "Δεν αρκεί να τα γράψουμε τα παιδιά τον Σεπτέβριο. Δεν κάναμε περίπου τίποτα αν τα γράψουμε και μετά σταματήσουν. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση για το αν πηγαίνουν σχολείο, και δουλειά μέσα στις οικογένειες των τσιγγάνων με κοινωνικούς λειτουργούς. Κι αυτό γιατί θα πρέπει οι κοινότητες των τσιγγάνων να καταλάβουν ότι το κράτος ενδιαφέρεται γι' αυτούς και ότι είναι καλό τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο", είπε ο κ. Δημητράς και πρόσθεσε εκτός από τις οικογένειες ανάλογη προθυμότητα θα πρέπει να επιδείξουν και οι διευθυντές των σχολείων και οι δήμαρχοι αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.

Ερωτηθείς ο κ. Δημητράς αν παρατηρούνται κρούσματα ρατσισμού στα σχολεία, που λειτουργούν ανασταλτικά ώστε να μην παραμένουν τα παιδιά στα σχολεία, απάντησε μεταξύ άλλων: "Κρούσματα ρατσισμού συναντάμε και προς τους τσιγγάνους όπως συναντάμε και με τους μετανάστες. Τα στερεότυπα, ωστόσο, οφείλονται περισσότερο στην άγνοια και ελάχιστα στην ιδεολογία. Επίσης τα κρούσματα ρατσισμού δεν είναι μεταξύ παιδιών αλλά είναι μια κατάσταση που μεταφέρεται από το σπίτι. Έτσι, αν στο παιδί δώσεις μια άλλη γνώση στο σχολείο τότε θα μεταφέρει κάτι άλλο και σπίτι και μπορεί έτσι ίσως να διορθώσει και λίγο τον γονιό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου