9 Απρ 2009

8 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα των Ρομά

από το http://lamianews.blogspot.com

Τόσα χρόνια, κανένας δεν μπόρεσε να κάνει κάτι γι' αυτούς στη Λαμία. Δυστυχώς, τους θυμούνται μόνο όταν έρχονται εκλογές !!!

Παγκόσμια μέρα των Ρομά σήμερα και όλα θ' αρχίσουν και θα τελειώσουν με κάποια ίσως αφιερώματα, αν το πάρουν είδηση τα ΜΜΕ. Δυστυχώς η υποκρισία των ανθρώπων και πολύ περισσότερο των πολιτικών περισσεύει.

Κι' εμείς δυστυχώς τους εξορίζουμε και τους αναγκάζουμε να περιθωριοποιούνται αντί να τους ενσωματώσουμε στο σύστημα.

Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".

Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου