4 Αυγ 2009

Προβλήματα στα δάνεια των Ρομά

εφημ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4.8.09
του Μάκη Νοδάρου

Τα σοβαρά προβλήματα στη χορήγηση δανείων για τη στέγαση των Τσιγγάνων σε Καλαμάτα - Μενεμένη -Νέα Κίο- Νέα Τίρυνθα, κατήγγειλαν χθες δύο ΜΚΟ, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος των Ρομά
.

Οι συνεργαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων των Ρομά στην Ελλάδα από το 1996, με την ευκαιρία της χθεσινή Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, καταγγέλλουν ότι μια σειρά επιστολών τους στις Αρχές για σοβαρά προβλήματα διακρίσεων σε βάρος των Ρομά από κρατικές Αρχές παραμένουν ακόμη αναπάντητες.

Οπως αναφέρουν οι ΜΚΟ, οι σχετικές πληροφορίες θα περιληφθούν τόσο στην κοινή έκθεση των δύο ΜΚΟ προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που θα εξετάσει την εφαρμογή της αντίστοιχης Σύμβασης ICERD από την Ελλάδα στις 10-11 Αυγούστου 2009, όσο και στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που εξετάζει αυτή την εποχή συλλογική προσφυγή κατά της Ελλάδας για καταγγελλόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγασης των Ρομά από τη διεθνή ΜΚΟ Interights σε συνεργασία με το ΕΠΣΕ κα την ΕΟΔΜ.

Οι ΜΚΟ στις επιστολές τους προς τις αρμόδιες Αρχές παραθέτουν στοιχεία για την εγκατάλειψη εδώ και χρόνια του πρότυπου οικισμού Ρομά με 24 βιοκλιματικές κατοικίες στη Μενεμένη. Ο οικισμός δημιουργήθηκε το 2002 (κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ) και συνεχίζεται να αναφέρεται ως ένας από τους τέσσερις οικισμούς που δημιουργήθηκαν για τους Ρομά τόσο από την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις της, όσο και από ελληνικούς φορείς που άκριτα αντιγράφουν τις κρατικές εκθέσεις (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΜΚΟ «Οικοκοινωνία», κ.λπ.).

Στις επιστολές αναφέρεται, επίσης, πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Εμπορική Τράπεζα αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια σε Ρομά, παρά την απόφαση της Πολιτείας. Κυρίως όμως ζητείται η θέση της Πολιτείας στο τεράστιο πρόβλημα της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων από τους περισσότερους Ρομά. Ετσι, πολλοί βρίσκονται στο «δόκανο» των ΔΟΥ που έχουν αναλάβει την είσπραξη των οφειλών και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια που πήραν, τινάζοντας στον αέρα την ακριβότερη συνιστώσα του στεγαστικού προγράμματος για τους Ρομά: 460 από τα 500 εκατομμύρια ευρώ πού δαπανήθηκαν για τη στέγαση των Ρομά αφορούσαν στεγαστικά δάνεια.

Ζητείται επίσης ενημέρωση για την απουσία προόδου στις δύο κοινότητες Ρομά της Αργολίδας που είχαν επισκεφθεί τον Δεκέμβριο 2007 ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ο Συνήγορος του Πολίτη, στη Νέα Τίρυνθα και στη Νέα Κίο. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για έργα στην Νέα Τίρυνθα που χρηματοδοτήθηκαν με 340 χιλιάδες ευρώ και νομιμοποίηση οικιών Ρομά σε οικόπεδα εκτός σχεδίου στη Νέα Κίο έμειναν ανεκπλήρωτες. Η φωτογραφία τον Μάιο του 2009 είναι από τη Γλυκειά Νέας Τίρυνθας.

Τέλος αναφέρονται σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας της «κατασκήνωσης Μπιρμπίτας» Καλαμάτας ,που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο 2008 ο υφυπουργός Εσωτερικών, και μη πρόσβασης των αντίστοιχων παιδιών Ρομά στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου