9 Απρ 2009

8 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα των τσιγγάνων ΡΟΜ - Κώς

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Δημοτική Κίνηση Κω

8 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα των τσιγγανων ΡΟΜ

Ας μην αγνοήσουμε αυτή τη μερα. Το πρόβλημα υπαρχει στο Δήμο και στο νησί μας. Προτείναμε λύση. Να τους δώσουμε ένα χωρο και να τους βοηθήσουμε στην διαβίωση και στην εκπαίδευση τους. Είναι ο μονός δρόμος. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Όμως οι λεονταρισμοί της δημοτικής αρχής είναι στα εύκολα. Στα σημαντικά ζητήματα είναι απούσα.

1. Να τι συνιστά ο Συνήγορος του Πολίτη στο θέμα τον καταυλισμών των ΡΟΜ:

(α) την εξεύρεση και τον προσδιορισμό κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης τους υπό όρους ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της ΚΥΑ 23641/2003 για την εγκατάσταση πλανοδίων πληθυσμών,

(β) την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση τους και την αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια υγεία κατά το μεσοδιάστημα μέχρι τη διενέργεια της ως άνω μετεγκατάστασης.

(γ) τυχόν εξαναγκασμός άμεσος ή έμμεσος, να αποχωρήσουν χωρίς προηγούμενη υπόδειξη κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης είναι παράνομη.”

2. τι θα μπορούσε κα κάνει ένας δήμος μας ή και οι 3 δήμοι του νησιού μας μαζί;
•Ανάπτυξη ενταξιακών προγραμμάτων χωρίς στοιχεία που αναπαράγουν τον αποκλεισμό των Ρομά

•Ανάπτυξη συμβατικών σχέσεων μεταξύ ΟΤΑ και Ρομά (π.χ. ανάθεση έργου, παροχή γης προς εκμετάλλευση, κ.τ.λ.)

•Αντιμετώπιση προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, με φαντασία και ευελιξία, πάντα με κριτήριο την ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία και σε συμφωνία με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες

•Πρόσληψη Ειδικού Συμβουλευτικού προσωπικού,

•Ενημέρωση των Ρομά περί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους

•Δημιουργία μορφωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αποσκοπούν στη δημιουργία αλληλοσεβασμού, συνοχή και κοινωνική ειρήνη των Ρομά με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία

3. Τι κάνουν αλλού; Μερικοί δήμοι έχουν ιδρύσει τα Κέντρα Ημέρας για τους Rom. Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας το Κέντρο Ημέρας αποβλέπει στη «προετοιμασία» των Rom με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα να εξοικειωθούν με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητες που αναπτύσσει το Κέντρο αφορούν:
Παροχή ψυχολογικής-ψυχιατρικής στήριξης.
Συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σχέση τους με το κράτος, νομικής, αστικού δικαίου και κοινωνικής φύσης.
- Παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
- Λειτουργία προγράμματος αλφαβητισμού για ενήλικες.
- Λειτουργία προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά.
- Πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορους χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, παιδότοπους και χώρους όπου έχουν τα παιδιά την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την λειτουργία διαφόρων θεσμών
- Πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

4. Eμεις εδώ, στην φιλόξενη Κω ….. Δυστυχώς.

Συμπαράταξη Ελπίδας
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00
ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

8 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα των Ρομά

από το http://lamianews.blogspot.com

Τόσα χρόνια, κανένας δεν μπόρεσε να κάνει κάτι γι' αυτούς στη Λαμία. Δυστυχώς, τους θυμούνται μόνο όταν έρχονται εκλογές !!!

Παγκόσμια μέρα των Ρομά σήμερα και όλα θ' αρχίσουν και θα τελειώσουν με κάποια ίσως αφιερώματα, αν το πάρουν είδηση τα ΜΜΕ. Δυστυχώς η υποκρισία των ανθρώπων και πολύ περισσότερο των πολιτικών περισσεύει.

Κι' εμείς δυστυχώς τους εξορίζουμε και τους αναγκάζουμε να περιθωριοποιούνται αντί να τους ενσωματώσουμε στο σύστημα.

Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".

Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω". Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...