4 Αυγ 2009

Προβλήματα στα δάνεια των Ρομά

εφημ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4.8.09
του Μάκη Νοδάρου

Τα σοβαρά προβλήματα στη χορήγηση δανείων για τη στέγαση των Τσιγγάνων σε Καλαμάτα - Μενεμένη -Νέα Κίο- Νέα Τίρυνθα, κατήγγειλαν χθες δύο ΜΚΟ, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος των Ρομά
.

Οι συνεργαζόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων των Ρομά στην Ελλάδα από το 1996, με την ευκαιρία της χθεσινή Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, καταγγέλλουν ότι μια σειρά επιστολών τους στις Αρχές για σοβαρά προβλήματα διακρίσεων σε βάρος των Ρομά από κρατικές Αρχές παραμένουν ακόμη αναπάντητες.

Οπως αναφέρουν οι ΜΚΟ, οι σχετικές πληροφορίες θα περιληφθούν τόσο στην κοινή έκθεση των δύο ΜΚΟ προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που θα εξετάσει την εφαρμογή της αντίστοιχης Σύμβασης ICERD από την Ελλάδα στις 10-11 Αυγούστου 2009, όσο και στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που εξετάζει αυτή την εποχή συλλογική προσφυγή κατά της Ελλάδας για καταγγελλόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγασης των Ρομά από τη διεθνή ΜΚΟ Interights σε συνεργασία με το ΕΠΣΕ κα την ΕΟΔΜ.

Οι ΜΚΟ στις επιστολές τους προς τις αρμόδιες Αρχές παραθέτουν στοιχεία για την εγκατάλειψη εδώ και χρόνια του πρότυπου οικισμού Ρομά με 24 βιοκλιματικές κατοικίες στη Μενεμένη. Ο οικισμός δημιουργήθηκε το 2002 (κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ) και συνεχίζεται να αναφέρεται ως ένας από τους τέσσερις οικισμούς που δημιουργήθηκαν για τους Ρομά τόσο από την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις της, όσο και από ελληνικούς φορείς που άκριτα αντιγράφουν τις κρατικές εκθέσεις (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΜΚΟ «Οικοκοινωνία», κ.λπ.).

Στις επιστολές αναφέρεται, επίσης, πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Εμπορική Τράπεζα αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια σε Ρομά, παρά την απόφαση της Πολιτείας. Κυρίως όμως ζητείται η θέση της Πολιτείας στο τεράστιο πρόβλημα της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων από τους περισσότερους Ρομά. Ετσι, πολλοί βρίσκονται στο «δόκανο» των ΔΟΥ που έχουν αναλάβει την είσπραξη των οφειλών και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια που πήραν, τινάζοντας στον αέρα την ακριβότερη συνιστώσα του στεγαστικού προγράμματος για τους Ρομά: 460 από τα 500 εκατομμύρια ευρώ πού δαπανήθηκαν για τη στέγαση των Ρομά αφορούσαν στεγαστικά δάνεια.

Ζητείται επίσης ενημέρωση για την απουσία προόδου στις δύο κοινότητες Ρομά της Αργολίδας που είχαν επισκεφθεί τον Δεκέμβριο 2007 ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ο Συνήγορος του Πολίτη, στη Νέα Τίρυνθα και στη Νέα Κίο. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για έργα στην Νέα Τίρυνθα που χρηματοδοτήθηκαν με 340 χιλιάδες ευρώ και νομιμοποίηση οικιών Ρομά σε οικόπεδα εκτός σχεδίου στη Νέα Κίο έμειναν ανεκπλήρωτες. Η φωτογραφία τον Μάιο του 2009 είναι από τη Γλυκειά Νέας Τίρυνθας.

Τέλος αναφέρονται σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας της «κατασκήνωσης Μπιρμπίτας» Καλαμάτας ,που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο 2008 ο υφυπουργός Εσωτερικών, και μη πρόσβασης των αντίστοιχων παιδιών Ρομά στο σχολείο. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

2 Αυγ 2009

Στην Αταλάντη και στη Λευκάδα, ίδια αντιμετώπιση των τσιγγάνων

Όλοι οι Λευκαδίτες, όπως και όσοι έχουν ζήσει κάποια χρόνια στην Λευκάδα, υπήρξαν κάποτε μάρτυρες βίαιων ρατσιστικών επεισοδίων από ρατσιστές ενάντια στους πάντα ανυπεράσπιστους από την αστυνομία συμπολίτες μας Ρομά (τσιγγάνους). Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι τα παιδιά των Ρομά είναι ανεπιθύμητα από την πλειοψηφία των Λευκαδιτών στα σχολεία, και όποτε αυτά έχουν τολμήσει να αποπειραθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία της Λευκάδας, γίνονται θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από τα άλλα παιδιά και αναγκάζονται πολύ γρήγορα να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Το γενικότερο ρατσιστικό κλίμα του οποίου θύματα είναι οι συμπολίτες μας Ρομά βρίσκει πάντα αρωγό και συμπαραστάτη τις τοπικές αρχές και την αστυνομία, οι οποίες δεν αφήνουν ευκαιρία να μην κάνουν την ζωή των Ρομά δύσκολη είτε διώχνοντας τους από όπου και να κατασκηνώνουν είτε φορτώνοντας τους με βαριά πρόστιμα, όποτε προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους, είτε ανακρίνοντας του κάθε τόσο και λιγάκι με το πρόσχημα ότι υπήρξε καταγγελία για κλοπή που διαπράχτηκε από τσιγγάνο (παράνομη και απαράδεκτη εφαρμογή της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης).

Αποκορύφωμα των πολύχρονων διωγμών που υφίστανται οι συμπολίτες μας Ρομά της Λευκάδας υπήρξε η εκβιαστική εξορία τους στον παράνομο σκουπιδότοπο της Λευκάδας με την απειλή της οριστικής εκδίωξης τους από την Λευκάδα σαν ανεπιθύμητης φυλής στο νησί (ρατσισμός) μολονότι είναι Έλληνες πολίτες και με βάση τον νόμο, εκτός από το Άγιο Όρος, έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να τους παρέχεται χώρος για προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος να πληρεί τις βασικές ανάγκες (φως, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής).

Στα σκουπίδια, όπου οι αρχές της Λευκάδας τους εξόρισαν, φρόντισαν να τους κάνουν την ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη, απαγορεύοντας τους τον ηλεκτροφωτισμό και την εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης (τους επέτρεψαν μόνο μια βρύση και δύο τουαλέτες που έχουν χαλάσει από καιρό και δεν επισκευάζονται), εναποθέτοντας τόνους σκουπιδιών ακριβώς πίσω από τις αυτοσχέδιες κατοικίες των Ρομά, αδιαφορώντας για την εκδίωξη των τσιγγανοπαίδων λόγω ρατσισμού από τα σχολεία και αφήνοντας τα παιδιά αυτά στο έλεος των μεταδοτικών ασθενειών που διαδίδονται από τα ποντίκια που λυμαίνονται τον παράνομο σκουπιδότοπο.

Στις 8 του Απρίλη, κάποιοι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο κοινωνικό αυτό σκάνδαλο Λευκαδίτες, οργανωμένοι σε Ομάδα Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, επ' ευκαιρία της διεθνούς ημέρας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά (τσιγγάνων) καλέσανε στο δημαρχείο της Λευκάδας τις κάθε είδους αρχές, φορείς και συλλόγους της Λευκάδας, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν απέναντι στο συνταρακτικό αυτό κοινωνικό σκάνδαλο και να αναζητήσουν μαζί τους μια λύση στο φοβερό αδιέξοδο που έχουν λόγω του ρατσισμού οδηγηθεί οι συμπολίτες μας Ρομά. Δυστυχώς, παρά την αθρόα προσέλευση παντοίων εκπροσώπων των αρχών και των φορέων και τις, όπως φάνηκε, υποκριτικές δηλώσεις ενδιαφέροντος, όχι μόνο οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς δεν έκαναν μέχρι σήμερα τίποτα για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας Ρομά, αλλά επιπροσθέτως οι αρχές υπέδειξαν στους εργολάβους που κάνουν την ανασκαφή για την οικοδόμηση του νέου διοικητηρίου Λευκάδας, τον χώρο γύρω από τις αυτοσχέδιες κατοικίες των Ρομά σαν τόπο εναπόθεσης των τεραστίων όγκων λάσπης που προκύπτει από την ανασκαφή.

Αποτέλεσμα: Οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας Ρομά (τσιγγάνοι) έχοντας χαλάσει ένα σωρό λεφτά, που κατάφεραν να βάλουν στην άκρη δουλεύοντας σκληρά και με αιματηρές οικονομίες, για να φτιάξουν τις αυτοσχέδιες κατοικίες τους (παράγκες) στην παράνομη χωματερή της Λευκάδας, όπου τους έχουν εξορίσει, όχι μόνο βλέπουν την ήδη δυσχερή επιβίωσή τους να δυσκολεύει μέρα με την μέρα αλλά πρόσφατα ειδοποιήθηκαν ότι καταυλισμός τους θα ισοπεδωθεί, τα σπίτια τους θα γκρεμιστούν χωρίς αποζημιώσεις και θα πρέπει, σαν περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, να σηκωθούν να φύγουν. Όμως να πάνε που, όταν τους έχουν διώξει από παντού και τους διώχνουν ακόμα και από τον σκουπιδότοπο, αδιαφορώντας για τα λεφτά που έχουν χαλάσει για να εγκατασταθούν ακόμα κι εκεί;

Γνωρίζουμε καλά ότι ο στόχος των ρατσιστών και των αρχών που συνειδητά ή ασυνείδητα τους συμπαραστέκονται είναι να απελαθούν οι συμπολίτες μας Ρομά από το νησί, όπως απελαύνονται οι κάθε είδους πρόσφυγες, που διωγμένοι από τους πολέμους στις πατρίδες τους φτάνουν στην Λευκάδα και προσπαθούν να επιβιώσουν σαν πλανόδιοι πωλητές. Μολονότι οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες, υπηρετούν στον στρατό, πληρώνουν εφορία και πρόστιμα κάθε λογής κλπ. Βλέπουμε ότι η εξορία τους στον σκουπιδότοπο ήταν ανάλογη με την εξορία όλων των Εβραίων της ανατολικής Ευρώπης στο γκέτο της Βαρσοβίας. Από κει οι Εβραίοι, όπως και οι σύγχρονοί τους Ρομά, οδηγήθηκα στους ναζιστικούς θαλάμους αερίων. Στην Λευκάδα, μια που δεν λειτουργούν θάλαμοι αερίων οι ρατσιστές αρκούνται στο να διώξουν οριστικά τους Ρομά από το νησί.

Εμείς αγωνιζόμαστε, και καλούμε κάθε ενεργό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ηθική, να αγωνιστεί για να μην πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η “τελική λύση” του προβλήματος που οι ίδιοι οι ρατσιστές έχουν δημιουργήσει στους Ρομά.

Ξέρουμε καλά ότι αν τελικά επικρατήσει ο ρατσισμός και ο ναζισμός στην Λευκάδα, αυτό θα κοστίσει ακριβά, όχι μόνο στους Ρομά, μα σε όλους τους Λευκαδίτες, όπως κόστισε ο ρατσισμός και ο ναζισμός στους Γερμανούς.

Δημοσιεύθηκε από την Πρωτοβουλία: Λευκάδα Αξέχαστες Διακοπές
Πηγή: http://indy.gr/ Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...