ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Σεπτεμβρίου 2010
Ρομά Περαίας: Σε δημοτικά σχολεία τα παιδιά – Άρνηση Δήμου για μεταδημοτεύσεις
Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνουν το ακόλουθο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας και κείμενο σε ιστότοπο ενός εθελοντή που συνεργάζεται με το ΕΠΣΕ και την ΕΟΔΜ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ρομά στην Περαία Θεσσαλονίκης. Μετά από πρωτοβουλία των ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ, οι εκπαιδευτικοί πήγαν στον καταυλισμό και κατέγραψαν τα παιδιά ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Για όσα είναι ηλικίας δημοτικού σχολείου, μετά και το συνεχές ενδιαφέρον της Ειδικής Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Θάλειας Δραγώνα, εξασφαλίστηκε η φοίτησή τους. Απομένει η εξεύρεση μεταφορικού μέσου. Για τη δημοτολογική τακτοποίηση των Ρομά στο Δήμο Θερμαϊκού θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση μελλοντικά, αφού ο Δήμος την αρνείται πεισματικά, παράνομα και ρατσιστικά –όπως αρνιόταν και την πρόσβαση στα σχολεία αλλά φαίνεται να έχασε τη μάχη.
style="text-align: center; font-weight: bold;">Δελτίο Τύπου
24/09/2010
Εγγραφή και φοίτηση των μαθητών Ρομά στα σχολεία της Θεσσαλονίκης
Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Θάλεια Δραγώνα, πραγματοποίησε, στις 22/9/2010, συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Θεόδωρο Καρτσιώτη, και άλλα στελέχη της εκπαίδευσης, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Προέδρους και Διευθυντές Συλλόγων των Δημοτικών Σχολείων 1ου, 3ου και 4ου Περαίας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι καθώς και εκπροσώπους των Ρομά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εγγραφή των παιδιών Ρομά της περιοχής Περαία Θεσσαλονίκης στο σχολείο.
Προκειμένου να εγγραφούν και να φοιτήσουν τα παιδιά Ρομά, οι Διευθυντές των σχολείων και τα στελέχη της εκπαίδευσης -σύμφωνα και με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας - αναζήτησαν τα παιδιά στον καταυλισμό και προέβησαν στην εγγραφή τους. Τα παιδιά δεν είχαν φοιτήσει ποτέ σε σχολείο.
Τα ποσοστά εγγραφής των μαθητών Ρομά είναι ικανοποιητικά, χάρη στις εκπαιδευτικές αρχές της περιοχής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτύχει αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχει βούληση και λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα, η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων είναι απόλυτα εφικτή.
Το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας ως κύριο στόχο την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, θα συνεχίσει τη συντονισμένη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ενίσχυση της φοίτησης των Ρομά μαθητών όλης της χώρας.
Η καλύβα ψηλά στο βουνό
Σε κοίταζα μ' όλο το φως και το σκοτάδι που έχω
http://panosz.wordpress.com/2010/09/23/roma-4/
Οι Ρομά της Περαίας: απλές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα
Σεπτεμβρίου 23, 2010 in Θερμαϊκού πολιτεία
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε παράγκες, οι περισσότεροι από αυτούς σε άθλιες συνθήκες. Ο αριθμός τους προβλέπεται να μεγαλώσει – σε λίγα χρόνια θα είναι 1,4 δισεκατομμύρια. Όλοι αυτοί είναι μακριά; Σχεδόν… Γιατί έχουμε κι εμείς στην πλούσια Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις παραγκουπόλεις μας. Μια από αυτές είναι ο καταυλισμός των Ρομά στην Περαία.
Ο καταυλισμός δεν είμαι μεγάλος: 44 οικογένειες, 400 άτομα περίπου μένουν μόνιμα – περιστασιακά ο πληθυσμός αυξάνει (μέχρι 1000 άτομα, λένε) γιατί ο χώρος χρησιμοποιείται από περαστικούς Ρομά, αναλόγως με τις ανάγκες του εμπορίου.
Αλλά οι περαστικοί είναι περαστικοί – ας μείνουμε προς το παρόν στους μόνιμους.
Ο καταυλισμός μιλάει από μόνος του: υπάρχει φτώχεια, υπάρχει στέρηση, υπάρχουν βασικές ανάγκες ακάλυπτες, αλλά δεν υπάρχει εξαθλίωση. Αντίθετα, όποιος μιλήσει με τους γείτονές μας Ρομά θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για χαμογελαστούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους.
Ασχολούνται, σχεδόν όλοι, με την «ανακύκλωση» (το λένε οι ίδιοι). Είναι δηλαδή παλιατζήδες: καθαρίζουν σπίτια και αυλές από παλιές συσκευές – και από ο,τιδήποτε έχει μέταλλο. Με το χαρτί δεν ασχολούνται, γιατί έχει πολύ χαμηλή ανταλλακτική αξία. Δε δουλεύουν μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλους τους γύρω νομούς. Έχουν αγροτικά, άδειες οδήγησης, ΑΦΜ – και η Τροχαία τους ταράζει στις κλήσεις. Τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν πάνε στο στρατό. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες Ρομά είναι αγράμματοι – για τις γυναίκες δεν το συζητάμε καν.
Αυτές τις μέρες γίνεται μια διπλή προσπάθεια, με πρωτοβουλία του ΕΠΣΕ: από τη μια να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης στη στοιχειώδη εκπαίδευση και από την άλλη να πιεστεί ο δήμος Θερμαϊκού ώστε να εντάξει στα δημοτολόγιά του τους Ρομά της περιοχής. Για το πρώτο (εκπαίδευση) ο Παναγιώτης Δημητράς από το «Παρατηρητήριο» σημειώνει με αξιοζήλευτη λιτότητα, στη σελίδα του στο facebook:
Σημαντική σύσκεψη υπό Θάλεια Δραγώνα με συμμετοχή ΕΠΣΕ και Προέδρου Ρομά Περαίας σήμερα. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη για την πρόσβαση των παιδιών Ρομά στα σχολεία. Με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του Δημάρχου υπήρξε θετική προσέγγιση και βούληση για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Θετική η στάση των Συλλογών Γονέων. Αναμένεται πια μόνο το μεταφορικό μέσο από τη Νομαρχία την άλλη εβδομάδα.
Η κοινωνία της Περαίας, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων, φαίνεται ότι είναι ευνοϊκά διακείμενοι και περιμένουν τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία: ήδη έχει γίνει η κατανομή τους, ετοιμάζονται προπαρασκευαστικές τάξεις υποδοχής κλπ. Πρόκειται για 15 παιδιά προσχολικής και 31 παιδιά σχολικής ηλικίας. Μελανό σημείο παραμένει η σταθερά αρνητική στάση του δήμου, η οποία συνοψίζεται στο «μαζέψτε τα, φύγετε από την περιοχή μας – και πηγαίνετε όπου θέλετε».
Αλλά η στάση του δήμου (και του νέου δήμου, σε λίγους μήνες) είναι σημείο –κλειδί. Γιατί το βασικότερο πρόβλημα είναι να χωροθετηθεί μια δημοτική έκταση, είτε (κατά προτίμηση) στο σημείο που βρίσκεται τώρα ο καταυλισμός είτε σε άλλο (πχ στα Λιβαδίκια, ένα χιλιόμετρο περίπου μακρύτερα) στην οποία θα φτιαχτεί ένας μόνιμος καταυλισμός για τους Ρομά της Περαίας, στα όρια του οποίου θα λειτουργεί και ένα κάμπινγκ (ας πούμε) για τους διερχόμενους Ρομά.
Ο δήμος Θερμαϊκού έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει τις κατάλληλες εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταυλισμού. Το κόστος για τις απαραίτητες υποδομές (σχεδιασμός δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, υδροδότηση, παροχή ηλεκτρικού κλπ) είναι χαμηλό –και στο σύνολό του μπορεί να καλυφθεί από προγράμματα που ήδη υφίστανται.
Από το δήμο όμως πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερες απαιτήσεις: επειδή οι ανάγκες είναι μεγάλες και σύνθετες (σκεφτείτε, πέρα από το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών, τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της οδοντιατρικής πρόληψης και περίθαλψης, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον αναλφαβητισμό των ενηλίκων – κι αυτά δεν είναι τα μόνα που υπάρχουν) χρειάζεται ο δήμος να δημιουργήσει ένα γραφείο (δεν είναι κάτι πρωτοφανές, το έχουν κάνει πριν χρόνια στη Μενεμένη) το οποίο θα διευκολύνει την πρόσβαση των Ρομά στις δημοτικές και τις δημόσιες υπηρεσίες και θα συντονίζει τις ΜΚΟ και τους εθελοντές, που θα ήθελαν να βοηθήσουν.
Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αυτά τα θέματα μπορούν να τεθούν σε όλους όσους φιλοδοξούν να διοικήσουν το νέο Καλλικρατικό δήμο Θερμαϊκού. Και η δημόσια και καθαρή τοποθέτησή τους μπορεί να είναι σημαντικό κριτήριο για την ψήφο των πολιτών, στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου.
*
Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Β. Μόλις έφτασαν τα αυτοκίνητα με τους ανθρώπους του «Παρατηρητηρίου» και τους εθελοντές στον καταυλισμό, την περασμένη Τρίτη, ο Βασιλάκης σκαρφάλωσε στο αυτοκίνητο του Ανδρέα, εν κινήσει, φωνάζοντας «εσύ θα μας πας σκολείο»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου