21 Μαρ 2009

Η αφορμή και το ξεκίνημα. Όλα έχουν μια αρχή

Επισκεφθήκαμε τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αταλάντη και συζητήσαμε μαζί τους. Είναι περίπου 120 συνάνθρωποί μας, κυρίως μικρά παιδιά, σε άσχημες συνθήκες και πλήρη εγκατάλειψη από όλους. Υπάρχει κατ’ αρχή μια δικαιολογία. Έχει αποφασιστεί η μετεγκατάστασή τους δήθεν σε μια περιοχή «στο πουθενά», χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στην οποία θέση δεν θέλουν να πάνε. Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη της εξασφάλισης των κανόνων στοιχειώδους υγιεινής, την εξασφάλιση νερού και την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Έστω μέχρι την "μετεγκατάσταση" ...

Τα βασικότερα προβλήματα, που μας περιέγραψαν, είναι:
- Προβλήματα υγιεινής: Δεν έχουν νερό, είναι κυριολεκτικά μέσα στα σκουπίδια, μέσα σε στάσιμα νερά, δεν έχουν τουαλέτες, ζουν μαζί με τα ποντίκια με άμεσο κίνδυνο της υγείας ιδιαίτερα των παιδιών και όχι μόνο.
- Προβλήματα μόρφωσης των παιδιών. Ξεκίνησαν 14 παιδιά να πάνε στο σχολείο και αναγκάστηκαν, όπως λένε, να σταματήσουν στους δύο μήνες, για τους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν πήγαν καθόλου. Ορισμένοι νεαροί 18 και 20 χρόνων θέλουν να μάθουν γράμματα και δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει.
- Προβλήματα με τα δάνεια για σπίτια. Δεν τους δίνονται τα δάνεια, που υποτίθεται έχουν εγκριθεί και δικαιούνται. Από τα δέκα, που δικαιούνται, έχουν δοθεί μόνο τρία μέχρι στιγμής. Δεν θέλουν λεφτά, θέλουν σπίτια να μείνουν.
- Για το πρόβλημα της μετεγκατάστασης: Δεν έχουν αντίρρηση να πάνε αλλού, αλλά όχι «στο πουθενά». Κάπου κοντά στην πόλη ή σε κάποιο χωριό κοντά, έστω.
- Πολλά ακόμα προβλήματα, από την άδεια οδήγησης, που δεν μπορούν να πάρουν, γιατί δεν ξέρουν να διαβάζουν, μέχρι τα επιδόματα πολυτέκνων, που τους κόβονται από έλλειψη σωστής ενημέρωσης και ανάλογης μεταχείρισης από μέρους των υπηρεσιών κλπ

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες σε όλη την κλίμακα της διοίκησης, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στα αρμόδια υπουργεία. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η Ελένη έχει κάνει πολύ δουλειά ως τώρα προσπαθώντας να τους βοηθήσει. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να βοηθήσουμε την Ελένη.... Προπαντός στα πλαίσια των νόμων της πολιτείας, των ευρωπαικών οδηγιών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου