22 Μαρ 2009

Χάσμα λόγων - έργων
για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων παρατηρεί η ΕΕΔΑ

η Νικολέτα

http://www.tvxs.gr/v5815

Χρόνια ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων από πλευράς της πολιτείας διαπιστώνει η Εθνική Επιτροπή για τα Διακαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) αναφορικά με το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού των Τσιγγάνων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της ΕΕΔΑ για την κατάσταση και τα δικαιώματα των Τσιγγάνων στην Ελλάδα, στη χώρα μας ζουν περίπου 250.000 Τσιγγάνοι, ενώ πρόσφατα προστέθηκε σημαντικός αριθμός νεοαφιχθέντων πληθυσμών με καταγωγή κυρίως από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αξιοσημείωτη συγκέντρωση πληθυσμού Τσιγγάνων συναντάται σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θράκη, τη Χίο, τη Λέσβο, αλλά και σε αρκετές πόλεις των υπόλοιπων γεωγραφικών διαμερισμάτων.

Και στην Ελλάδα, οι Τσιγγάνοι/Ρομά συμπεριλαμβάνονται σε πλήθος διοικητικών κειμένων και σχεδίων δράσεων και εθνικών στρατηγικών (Εθνική Έκθεση Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ένταξη 2003-2005, 2006-2008, 2008-2010, κ.λπ.) χωρίς, όμως, να παρατηρείται αξιοσημείωτη βελτίωση των πραγμάτων στο πεδίο. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται στην έκθεση η Ελλάδα μετρά σειρά καταδικών από διεθνή δικαιοδοτικά όργανα και βρίσκεται στην κορυφή των αρνητικά αξιολογούμενων κρατών, όσον αφορά τα θέματα Ρομά.

Οι καταδικές αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο:

- Την πολύ φτωχή υγεία και εκπαίδευση των παιδιών Ρομά καθώς και τα προβλήματα ένταξης τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Τις συνεχιζόμενες διακρίσεις εις βάρος Ρομά σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Τη στεγαστική κατάσταση.
- Περιστατικά χρήσης αδικαιολόγητης βίας σε Τσιγγάνους από την αστυνομία που δρα σε καθεστώς ουσιαστικής ατιμωρησίας.
- Τη μη απορρόφηση/κακή διαχείρηση κονδυλίων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς Τσιγγάνων λόγω της απροθυμίας των Δήμων, αλλά και λόγω διάθεσής των χρημάτων με αδιαφανείς διαδικασίες προς άλλες κατευθύνσεις από τις προβλεπόμενες.

Για τους παραπάνω λόγους υποβλήθηκαν από την Επιτροπή για τα δικαιωμάτα του ανθρώπου προτάσεις προς την Ελληνική πολίτεία με σκοπό την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται οι Τσιγγάνοι στην Ελλάδα.

Μεταξύ των σημαντικότερων προτάσεων είναι και η κατεπείγουσα συμόρφωση με τις υποδείξεις των διεθνών γνωμοδοτικών οργανισμών και η σύσταση ολοκληρωμένης επιχειρησιακής μελέτης προαγραμμάτων στέγασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου