13 Νοε 2010

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας οι Ρομά


«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία ζουν σήμερα οι Ρομά στην Ευρώπη, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βιβιάν Ρέντινγκ.

«Πρόκειται πρώτα απ όλα για ένα σκανδαλώδες θέμα για όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε η Ρέντινγκ σε συνέντευξη Τύπου στη Λοζάννη με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη μειονότητα, δέκα εκατομμύρια άτομα, που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, που δεν έχει καμία πρόσβαση σε κατοικία και συχνά καμία πρόσβαση στην υγεία», πρόσθεσε.

Ιδιαιτέρως «σκανδαλώδες», σημειώνει η Ρέντινγκ, είναι ότι τα παιδιά της κοινότητας των Ρομά δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σχολείο και στη μόρφωση.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ένταση που υπήρξε μετά τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία, θα βοηθήσουν να αντιληφθούμε ότι «ζούμε σε ένα κράτος δικαίου όπου όλοι οι πολίτες, όποιοι κι αν είναι, έχουν δικαιώματα».

«Έχουμε υποχρέωση να επιλύσουμε αμέσως το πρόβλημα της πολύ μεγάλης φτώχειας και της μη πρόσβασης στη μάθηση των παιδιών Ρομά», επισήμανε καταλήγοντας η Ρέντινγκ.
Πηγή: http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου