26 Νοε 2010

διακοπή υδροδότησης σε καταυλισμό Ρομά, στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης








26.11.2010

Απαράδεκτη διακοπή υδροδότησης σε καταυλισμό Ρομά,
στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης

Χωρίς νερό έχει μείνει ο καταυλισμός των Ρομά στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης, μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας του με απόφαση του Εισαγγελέα Ηρακλείου που επιβλήθηκε με συνοδεία δυνάμεων ΜΑΤ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους καλούμε να τοποθετηθούν άμεσα και να προχωρήσουν σε αποκατάσταση της υδροδότησης.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός είναι αναγνωρισμένος από το 1983, κανένα όμως από τα απαραίτητα έργα υποδομής δεν έχει υλοποιηθεί. Αντί να προσφέρει χωριστούς μετρητές για κάθε νοικοκυριό, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ηρακλείου έχει εγκαταστήσει από το 1997 μόλις 12 παροχές, τυπικά ιδιωτικές αλλά ουσιαστικά κοινόχρηστες, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εισπράξει τους λογαριασμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε έντονα τη διακοπή της υδροδότησης, που αποστερεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όπως η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποτελεί μέτρο διάκρισης κατά των Ρομά σχεδιασμένο να τους απομακρύνει αναγκαστικά από την περιοχή χωρίς εναλλακτική λύση για την εγκατάστασή τους.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα και όχι για οικονομική εκκρεμότητα. Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων κοινωνικού αποκλεισμού δεν μπορεί να περνάει μέσα από δικαστικά μέτρα και αστυνομικές επιχειρήσεις. Καταρχάς χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό, ρυθμίσεις για πληρωμή του κόστους νερού που θα καταναλώνεται στο εξής, κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών το συντομότερο και άμεση επίλυση της εκκρεμότητας για το χώρο εγκατάστασής τους. Κυρίως όμως χρειάζονται φιλόδοξες πολιτικές, μέσα από ευρεία διαβούλευση, για τον τερματισμό της περιθωριοποίησης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά».


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Γαγγιολάκης 6986 705833
Νίκος Μυλωνάς 6972 530290
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου