11 Σεπ 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ για τους ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας

Εξαμίλια Κορινθίας: Μαύρη τρύπα στον πολιτισμό μας οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης 160 οικογενειών στον καταυλισμό Ρομά

Επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: ο Λάμπρος Μπούκλης περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», ο Βαγγέλης Σπινθάκης από την Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου των Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Μυλωνάς και ο Διονύσης Γιακουμέλος από τη Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Νίκος Σαραντάκης από τη Θεματική Ομάδας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώσαμε την τραγική κατάσταση την[...] οποία βιώνουν οι 160 περίπου οικογένειες που διαμένουν στον καταυλισμό. Συγκεκριμένα:

· Είδαμε έναν ολόκληρο καταυλισμό 800 ατόμων να επιβιώνει σε παράγκες κατασκευασμένες από σκουπίδια, χωρίς αποχέτευση, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

· Είδαμε παιδιά - φορείς ηπατίτιδας χωρίς καμιά φροντίδα, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και με τον εμβολιασμό τους να επαφίεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε πρωτοβουλίες ιδιωτών ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

· Είδαμε παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο και τα λιγοστά που γράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να απουσιάζουν ή να διακόπτουν τα μαθήματα.

· Είδαμε τοξικομανείς να περιφέρονται αβοήθητοι, έρμαια στην εξάρτηση και την παραβατικότητα.

· Είδαμε νέους ανθρώπους να ζουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και τις δομές επιμόρφωσης.

· Είδαμε ανθρώπους να βιώνουν την καθημερινή εγκατάλειψη από την οργανωμένη πολιτεία, είδαμε να παραβιάζεται κάθε έννοια δικαιωμάτων και ανθρωπιάς.

Είδαμε όμως και μια άλλη εικόνα.

Είδαμε νέους Ρομά που επιθυμούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισκεφθήκαμε την οργάνωση «Κιβωτός των Παιδιών» η οποία τα τελευταία χρόνια προσφέρει πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες στον καταυλισμό συναντώντας συχνά την αδιαφορία και την έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε την κα Μαρία Λάρσεν, εκπρόσωπο της οργάνωσης, και να συζητήσουμε μαζί της για πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στον καταυλισμό.

Με αφορμή τη σημερινή επιτόπια επίσκεψη στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορίνθου, περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Μπούκλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εικόνα που σήμερα αντικρίσαμε με παιδιά να τρέφονται με σάπια τρόφιμα, παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι δυνητικοί ή και υπαρκτοί φορείς ηπατίτιδας Β, αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς προμήθεια νερού και ένας καταυλισμός με τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής μας συγκλόνισε και μας δίνει τη δύναμη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Πρέπει άμεσα να παντρέψουμε τον ανθρωπισμό με την πρόληψη της παραβατικότητας. Σήμερα θα φέρουμε το θέμα προ ημερησίας διατάξεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Θα επιδιώξουμε μέσα από την Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας όπου μετέχουμε να συντονίσουμε δράσεις που θα εμπλέκουν την Εκκλησία της Ελλάδας, Μ.Κ.Ο. και ενεργούς πολίτες με άμεσο στόχο την προμήθεια τροφής από κοινωνικές εκδηλώσεις προς τους Ρομά. Το περίσσευμα τροφής δεν είναι απλά περίσσευμα αγάπης προς τους Ρομά αλλά αναγκαιότητα επιβίωσής τους και πρόληψης της παραβατικότητας. Επίσης η ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε δράσεις εμβολιασμού των παιδιών σε συνδυασμό με την εύρεση εργασίας για τους ενήλικες αποτελούν δράσεις που όλοι οι φορείς πρέπει να συνεισφέρουν. Φυσικά αυτές οι άμεσες δράσεις πρέπει παράλληλα να ενταχθούν σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό με μόνιμες δράσεις και με εμπλοκή όλων των ανωτέρω φορέων συμπεριλαμβανομένων αυτών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σκοπεύουμε να φέρουμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κατάθεση σχετικής ερώτησης αλλά και να παρέμβουμε άμεσα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας ώστε να σταματήσει να αποτελεί ο καταυλισμός Ρομά στα Εξαμίλια μια μαύρη τρύπα στο Σύνταγμα και τον πολιτισμό μας.

Περιφερειακή Οργάνωση Πελοποννήσου
Πολιτική Κίνηση Κορίνθου
Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Θεματική Ομάδα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου