11 Σεπ 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Σήμερα 29 Αυγούστου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, το αναπληρωματικό μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, καθώς και ο συντονιστής για τους Νομούς Αρκαδίας Λακωνίας Μεσσηνίας Σαράντη Νικόλαο, μαζί με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Θεόδωρο Αλεξανδρίδη, επισκέφτηκαν Οικισμό Ρομά στη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης τους, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση χώρου προσωρινής στέγασης Αθιγγάνων», σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη από τον Δήμο Οιχαλίας, το οποίο είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση του θα εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες των Ρομά.

Κατά την επίσκεψη στο χώρο των [...]δεκαοκτώ (18) στρεμμάτων σε περιοχή 1 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης και σε απόσταση εκατό (100) μέτρων περίπου από την 7η Ε.Ο. δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του Οικισμού. Αντίθετα, σοβαρότατες ελλείψεις διαπιστώθηκαν στους χώρους υγιεινής (τουαλέτες και ντουζιέρες) οι οποίοι είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Η μελέτη ακόμα περιλαμβάνει την επισκευή (τοποθέτηση θυρών και παραθύρων, βάψιμο, πλήρη υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση) υπάρχοντος ισογείου πέτρινου κτίσματος περίπου 70 τ.μ. το οποίο είναι ημιτελές και εγκαταλελειμμένο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ιατρείο. Επίσης καθαρισμό και δενδροφύτευση περιμετρικά του χώρου με σύστημα άρδευσης αυτών και κατασκευή παιδικής χαράς σε περιφραγμένο χώρο 250 τ.μ. περίπου.

Έχει γίνει η προμήθεια και η τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού και ενός προκατασκευασμένου οικίσκου ως αίθουσα ψυχαγωγίας. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του. Τέλος να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος στέγασης είναι προσωρινός και όχι μόνιμος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε πως οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στους Ρομά σκοπό έχουν όχι την προσχηματική εκτέλεση έργων, αλλά την ουσιαστική προστασία του πολιτισμού τους, την διαβίωσή τους σε συνθήκες υγειονομικά επαρκείς και την πρόσβαση εκ μέρους τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οικολόγοι Πράσινοι Αρκαδιας-Μεσσηνίας-Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου