19 Φεβ 2011

Άρθρο του http://www.tvxs.gr για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών ρομά στη Λαμία

«Όχι» στους μαθητές Ρομά από συλλόγους γονέων και το Δήμαρχο Λαμίας

Το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά απασχολεί ακόμα τους κατοίκους της Λαμίας. Το ζήτημα είχε λάβει διαστάσεις μετά από ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων πέντε σχολείων της περιοχής, οι οποίοι απειλούσαν ότι θα κλείσουν τα σχολεία ή θα απομακρύνουν τα παιδιά τους σε περίπτωση που γίνουν δεκτά παιδιά Ρομά σε αυτά.

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα η Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων. Η Κίνηση ανέδειξε επιστολή του δημάρχου της πόλης, Γιώργου Κοτρωνιά στην αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, από την οποία ζητούσε να [...]αναστείλει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στη Λαμία γιατί δεν δηλώνουν μόνιμη κατοικία και δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά.

«Το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά έχει τεθεί εδώ και αρκετό καιρό» σημειώνει ο Στέφανος Σταμέλλος από την Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων στο tvxs. «Από την αρχή του Φθινοπώρου μαζί με τον Παναγιώτη Δημητρά από το παρατηρητήριο του Ελσίνκι επισκεφτήκαμε τον καταυλισμό προκειμένου να πείσουμε τους γονείς να στείλουν όλα τα παιδιά στο σχολείο. Ζητήσαμε μάλιστα να μας δώσουν και υπεύθυνες δηλώσεις σε περίπτωση που βρουν αδιέξοδα ώστε να μπορέσουμε εμείς να διεκπεραιώσουμε τις υποθέσεις. Πιέζοντας προς όλους τους αρμόδιους φτάσαμε στις αρχές του καινούργιου χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμμέλο, υπήρξε μια κινητικότητα από τους συλλόγους γονέων των πέντε σχολείων - όπου αποφασίστηκε από πλευράς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να σταλούν τα παιδιά Ρομά. Στα τέσσερα σχολεία οι σύλλογοι αποφάσισαν να μη δεχτούν παιδιά Ρομά, ενώ στο πέμπτο αντίθετη εμφανίζεται μόνο η πρόεδρος του συλλόγου. «Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι αν πιεστούν να δεχτούν στα σχολεία παιδιά Ρομά τότε θα τα κλείσουν ή θα απομακρύνουν τα παιδιά τους από αυτά μεταγράφοντάς τα σε άλλα σχολεία. Μάλιστα αυτή την περίοδο μαζεύουν υπογραφές από τους γονείς προκειμένου να μη δεχτούν τα παιδιά Ρομά στα σχολεία».

Ακολούθησε η επιστολή του δημάρχου Λαμίας, Γιώργου Κοτρωνιά στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Φώφη Γεννηματά. «Θεωρούμε την επιστολή εντελώς άστοχη και απαράδεκτη» επισημαίνει στο tvxs ο Στέφανος Σταμέλλος, τονίζοντας ότι καμιά σχετική εισήγηση σχετικά με την επιστολή αυτή δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο. «Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα από την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο».

Στην επιστολή του ο δήμαρχος ζητά από την αναπληρώτρια υπουργό την κ. Γεννηματά να αναστείλει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στην πόλη της Λαμίας γιατί δεν έχουν μόνιμη κατοικία και δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά.

«Μεγάλο ατόπημα θεωρούμε οι Οικολόγοι Πράσινοι την επιστολή του δημάρχου Λαμιέων προς την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, όπου ζητά αναστολή του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών των Ρομά μέχρι οι γονείς τους να δεχτούν να μετεγκατασταθούν στην Καμηλόβρυση» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας.

Η Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων, τονίζει ότι στις αιτιάσεις των Συλλόγων Γονέων και στην ίδια την επιστολή του Δημάρχου απαντά ευθέως η ίδια η Υπουργός. Στον χαιρετισμό της πριν λίγες μέρες η κ. Φ. Γεννηματά στην εναρκτήρια εκδήλωση της εκστρατείας DOSTA για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του ρατσισμού κατά των Ρομά τόνισε την ανάγκη να σπάσουν αυτές οι προκαταλήψεις στην ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενη δε άμεσα, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, στο θέμα που προέκυψε στη Λαμία, χωρίς να κατονομάζει, είχε πει: «Ακόμη και σήμερα λανθασμένες αντιλήψεις για τους Ρομά και το χαρακτήρα των προβλημάτων τους, οδηγούν συχνά σε κοινωνικές αντιδράσεις, όπως καταλήψεις σχολείων, στα οποία πρόκειται να φοιτήσουν Ρομά μαθητές ή σε ενυπόγραφες προς το Υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο μας αφορούσε στην εγκύκλιο που αποστάλθηκε φέτος στα σχολεία και ενθάρρυνε τους διευθυντές να μην παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών Ρομά, λόγω έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο με εγκύκλιο τον Αύγουστο του 2010 ενημέρωσε τους διευθυντές των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην θεωρούν τη μόνιμη ή μη κατοικία των τσιγγάνων για την εγγραφή των παιδιών τους. «Δεν είναι απαραίτητη η μόνιμη κατοικία εξάλλου όλοι ξέρουμε ότι οι Ρομά δεν έχουν μόνιμη κατοικία» επισημαίνει ο κ. Σταμέλλος. «Πρόκειται για φάουλ του δημάρχου. Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς γνωρίζει και ο ίδιος ότι το ιατρικό κέντρο στον καταυλισμό το οποίο και ο ίδιος με τις υπηρεσίες του εποπτεύει έχει κάνει επανειλημμένα εμβολιασμούς στα παιδιά κι εκτός αυτού αν τα άλλα παιδάκια έχουν εμβολιαστεί κανονικά δεν κινδυνεύουν».

«Βάζει μπροστά τα παιδιά ώστε να πιέσει τους γονείς να μετεγκατασταθούν σε άλλη περιοχή» υποστηρίζει. «Οι Ρομά κατοικούν σε μια απαράδεκτη περιοχή, την οποία εμείς χαρακτηρίζουμε Καμπούλ της Ελλάδας» επισημαίνει ο κ. Σταμέλλος, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η πρόταση που τους γίνεται δεν είναι καλύτερη. «Η Καμηλόβρυση όπου τους ζητείται να μετεγκατασταθούν είναι αρκετά μακριά από την πόλη. Στο πουθενά. Έχει ειπωθεί ότι παλαιότερα είχαν συμφωνήσει σε αυτή τη μετεγκατάσταση. Τώρα που γνωρίζουν την περιοχή αρνούνται να πάνε». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο ίδιος, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία οι οικισμοί των τσιγγάνων πρέπει να βρίσκονται κοντά σε οικιστικό ιστό.

«Οι δικαιολογίες του δημάρχου είναι άστοχες και άτοπες. Προφανώς στάθηκε αποκλειστικά και μόνο στις πιέσεις από γονείς ή ψηφοφόρους προκειμένου να μετεγκατεσταθούν οι Ρομά. Όμως δεν μπορείς να βάζεις ασπίδα τα παιδιά προκειμένου να ασκήσεις πολιτικού είδους πιέσεις στους γονείς. Στα δικαιώματα των παιδιών, όπως είναι η εκπαίδευση, δεν μπορούμε να έχουμε εκπτώσεις στις πολιτικές μας» καταλήγει ο κ. Σταμέλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου