19 Φεβ 2011

Αναφορά κατέθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον Εκπαιδευτικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΟΚΑΔΡΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Φεβρουαρίου 2011

Εκπαιδευτικός αποκλεισμός παιδιών Ρομά λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου;

Οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ), που εκπροσωπούν περισσότερες από 50 κοινότητες Ρομά στην Ελλάδα, στις 16 Φεβρουαρίου 2011 υπέβαλαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με την οποία ζητούν να γίνει διερεύνηση επανειλημμένων τεκμηριωμένων καταγγελιών τους για πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικού αποκλεισμού ή περιθωριοποίησης σε σχολεία-γκέτο παιδιών Ρομά κατά παράβαση του νόμου και με περιφρόνηση των εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και προηγούμενης οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών οι οποίες την αγνόησαν!

Οι ΣΟΚΑΔΡΕ γνωστοποίησαν στην καταγγελία τους πως[...] για τις υποθέσεις αυτές θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα για τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των παιδιών Ρομά στον Ασπρόπυργο, που συνεχίζεται.

Οι ΣΟΚΑΔΡΕ αναφέρουν πως με βάση την επικρατούσα κατάσταση, που περιγράφεται και από την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά «είναι επιτρεπτός ο σχηματισμός της εντύπωσης πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει ρατσιστικός αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από τα δημόσια σχολεία ή περιθωριοποίησή τους σε σχολεία-γκέτο με την ανοχή ή συναίνεση τόσο των κεντρικών εκπαιδευτικών αρχών όσο και των κατά τόπους εισαγγελικών λειτουργών που δεν διστάζουν να αγνοήσουν ακόμα και τις οδηγίες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως υπάρχει κατάλυση του κράτους δικαίου».

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς επισυνάπτεται. Σε αυτό γίνεται ειδική αναφορά στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στη Λαμία και την οποία κατήγγειλε φωτογραφίζοντάς τη και η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.

Η προηγούμενη σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

Έκκληση για παρέμβαση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για ισότιμη ένταξη Ρομά σε εκπαίδευση
Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC)/Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλαδα (ΣΟΚΑΔΡΕ)
http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010_files/ghm1324_eisageleas_areiou_pagou_roma_education_greek.doc (26 Αυγούστου 2010)



ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΟΚΑΔΡΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Κύριο Ιωάννη-Σπυρίδωνα Τέντε
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Θέμα: Εκπαιδευτικός αποκλεισμός παιδιών Ρομά λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου;

16 Φεβρουαρίου 2011

Κύριε Εισαγγελέα

Στις 25 Αυγούστου 2010, οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) σας υποβάλαμε αναφορά-έκκληση με την παράκληση, ως προϊστάμενος των εισαγγελικών αρχών της χώρας, να ζητήσετε από τους κατά τόπους εισαγγελείς να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιζόταν κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχολικά έτη, η ανεμπόδιστη και χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις ισότιμη πρόσβαση των παιδιών Ρομά στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Η επιστολή μας πρωτοκολλήθηκε από την υπηρεσία σας με αρ. πρωτ. 6858/25-8-2010 και 3493/10.

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως, στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, διαβιβάσατε, με αριθμό πρωτοκόλλου 3493, την αναφορά μας στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με την παράκληση να την κοινοποιήσουν στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους, παρακαλώντας τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τις ενέργειές τους.

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε κάποιος εισαγγελέας να έκανε κάποια ενέργεια, τουλάχιστο σε ότι αφορά τις καταγγελίες μας για εκπαιδευτικό αποκλεισμό των Ρομά, με μιαν εξαίρεση. Από το συνημμένο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας της 21 Οκτωβρίου 2010, πληροφορηθήκαμε πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών – Τμήμα Ανηλίκων είχε στείλει σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια του εγγράφου αυτού, στις 24 Νοεμβρίου 2010, συναντηθήκαμε με τον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για να του αναφέρουμε πως παρά όλα τα έγγραφα ο εκπαιδευτικός αποκλεισμός των Ρομά συνεχιζόταν σε περιοχές της περιφέρειάς του. Μας δήλωσε αναρμόδιος και μας παράπεμψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Όπως όμως του εξηγήσαμε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε ήδη σχετική καταγγελία μας από την 1 Αυγούστου 2009, για την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση (ΑΒΜ Γ / 2010 / 285), στα πλαίσια της οποίας καταθέσαμε στις 7 Απριλίου 2010, προσκομίζοντας ακόμα και επιβαρυντικά έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη, ενώ ο εκπαιδευτικός αποκλεισμός των Ρομά σε περιοχές της Αττικής συνεχίστηκε και συνεχίζεται.

Συνολικά, έξι από τα επτά σχολεία που σας είχαμε αναφέρει στις 25 Αυγούστου 2010 συνεχίζουν να λειτουργούν αποκλειστικά με μαθητές Ρομά: 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καστέλλας Ψαχνών, το Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου. Σε πέντε από τις οκτώ περιοχές που σας αναφέραμε υπάρχει άρνηση πρόσβασης των παιδιών Ρομά στο δημοτικό σχολείο στη σχολική περιφέρεια του οποίου υπάγονται: Ελευσίνα – καταυλισμός Λεωφόρου ΝΑΤΟ, Λαμία – καταυλισμός Νταμάρια/Ξηριά, Ανθήλη Φθιώτιδας, Αταλάντη Φθιώτιδας και Περαία Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Τέλος, σε 10 από τις 13 κοινότητες Ρομά που σας αναφέραμε δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο σχολείο λόγω απουσίας του προβλεπόμενου από το νόμο μεταφορικού μέσου.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, στη συνημμένη δημόσια ομιλία της, περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο τις ουσιαστικά ρατσιστικές αντιδράσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση, ή στην περιθωριοποίηση τους σε σχολεία-γκέτο, και εκδηλώνονται με καταλήψεις σχολείων, στα οποία πρόκειται να φοιτήσουν Ρομά μαθητές ή με ενυπόγραφες προς το Υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Η Υπουργός πρόσθεσε πως η άρνηση της σχολικής κοινότητας ή και συλλόγων γονέων να δεχθούν Ρομά μαθητές δεν λαμβάνεται συνήθως υπόψη από τις αρχές. Όπως όμως αναφέραμε παραπάνω, αυτό δεν είναι ακριβές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αναφερθέν από την Υπουργό μικρό απόσπασμα από επιστολή διαμαρτυρίας από μη κατονομαζόμενο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων: «Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι Ρομά δεν κατοικούν σε σπίτι. Τότε καλούνται οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, να παρανομήσουν και περίπου να παρακάμψουν το πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, που είναι απαραίτητο για την εγγραφή όλων των άλλων μαθητών πλην των Ρομά, τους οποίους προφανώς πρέπει να τους βοηθάμε να είναι και εδώ παράνομοι…». Πρόκειται για επιστολή της 28 Δεκεμβρίου 2010 των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 1ου, 5ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Λαμίας, στα οποία τον Οκτώβριο 2010 είχαν πραγματοποιηθεί ή απειληθεί αποχές μαθητών από τα μαθήματα. Στείλαμε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας (όπου πρωτοκολλήθηκε με αριθμό 607/29-10-2010), την οποία κοινοποιήσαμε και σε σας. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας όμως δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια μέχρι προχθές που ζητήσαμε να πληροφορηθούμε για την τύχη της αναφοράς μας και χρειάστηκε να την ξαναστείλουμε: έτσι χθες μας πληροφόρησε πως διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Παράλληλα, αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε η Υπουργός, το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά απέκλεισε τα παιδιά Ρομά του καταυλισμού Ξηριά από τα σχολεία αφού δεν προχώρησε στο διορισμό εκπαιδευτικών για τις τάξεις υποδοχής. Μάλιστα αυτές τις ημέρες διακινείται από τους Συλλόγους Γονέων σχολείων της Λαμίας το συνημμένο έγγραφο συλλογής υπογραφών για τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα σχολεία ή αλλιώς τη μετεγγραφή των παιδιών μη Ρομά σε άλλα σχολεία.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι επιτρεπτός ο σχηματισμός της εντύπωσης πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει ρατσιστικός αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από τα δημόσια σχολεία ή περιθωριοποίησή τους σε σχολεία γκέτο με την ανοχή ή συναίνεση τόσο των κεντρικών εκπαιδευτικών αρχών όσο και των κατά τόπους εισαγγελικών λειτουργών που δεν διστάζουν να αγνοήσουν ακόμα και τις οδηγίες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως υπάρχει κατάλυση του κράτους δικαίου.

Ως νόμιμοι εκπρόσωποι πολλών παιδιών Ρομά πρόκειται να προσφύγουμε για τις περιπτώσεις που αναφέρουμε εδώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα για τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των παιδιών Ρομά στον Ασπρόπυργο. Στις προσφυγές μας θα περιλάβουμε πλήρως τεκμηριωμένα όλα όσα αναφέρουμε εδώ.

Ελπίζουμε πως παράλληλα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αναλάβει η ίδια τη διερεύνηση των καταγγελιών μας ώστε έστω και τώρα να λειτουργήσει το κράτος δικαίου. Είμαστε στη διάθεσή σας για την τεκμηρίωση των καταγγελιών μας.

Με τιμή
Για τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ)
Ναυσικά Παπανικολάτου
Εκπρόσωπος Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και ΣΟΚΑΔΡΕ
Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και ΣΟΚΑΔΡΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου