10 Ιουν 2010

Απολογούνται Λαμία και Αταλάντη για τους Ρομά

Ούτε ένα παιδί δεν βρήκαν οι επισκέπτες της Ε.Ε. στο σχολείο
εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, 9.6.2010

Μόλις 1 στα 10 τσιγγανόπαιδα είναι στο σχολείο, το μήνα Μάιο. Αυτό διαπίστωσαν με επισκέψεις τους τόσο στον καταυλισμό των τσιγγάνων στον Ξηριά της Λαμίας όσο στην Ανθήλη και την Αταλάντη πριν λίγα εικοσιτετράωρα οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Παναγιώτης Δημητράς και η Ναυσικά Παπανικολάτου προσπάθησαν να εντοπίσουν πόσα παιδιά τσιγγάνων πάνε στα σχολεία και βεβαίως στη συνέχεια τις αιτίες που τελικά αυτά τα παιδιά αποκλείονται από το σύστημα εκπαίδευσης.

«Τόσο στον Ξηριά της Λαμίας όσο και στην Ανθήλη και την Αταλάντη υπάρχει ουσιαστικός αποκλεισμός από την εκπαίδευση των παιδιών των Ρομά» διαπιστώνει ο κ. Παναγιώτης Δημητράς μιλώντας στην «Η» για τα συμπεράσματα αυτής της επίσκεψης. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει με έμφαση, «στην ίδια κατάσταση βρίσκονται άλλες 20 ακόμη κοινότητες Ρομά στη χώρα».

Οι συγκεκριμένες επισκέψεις εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο επισκέψεων στην κεντρική και νότια Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν, που έχουν σαν στόχο να εντοπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση των τσιγγάνων, να προτείνουν βελτιώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην περίπτωση που συνεχιστούν τα ίδια προβλήματα την επόμενη χρονιά να καταγγείλουν τη χώρα μας και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Υπάρχουν παιδιά τα οποία ακόμη δεν ξέρουν να γράφουν το επίθετό τους ή το μικρό τους όνομα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, ενώ περιγράφοντας την εικόνα που εντόπισαν ουσιαστικά την περιέγραψαν ως «εικόνα του πλήρους ουσιαστικού αποκλεισμού»।

Οπως ο κ. Δημητράς αποκάλυψε αυτά τα στοιχεία θα περιληφθούν στην έκθεση που θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες προς την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και στην κυβέρνηση συνολικότερα έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη να δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων «για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση».

Όπως οι ίδιοι σημειώνουν «το φθινόπωρο θα επανέλθουμε να δούμε τι υλοποιήθηκε από όλες αυτές τις προτάσεις που κρίνουμε ότι είναι απαραίτητες και στη συνέχεια θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας με την ελπίδα ότι μέχρι τότε το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις».

Πάντως, όπως διαπιστώνει ο ίδιος «στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλούς νόμους και διατάξεις που υλοποιούνται όμως όταν υπάρχει βούληση…».

Το σχολείο.
Από τα κύρια ζητήματα τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι έτσι ώστε να υπάρξουν απαντήσεις, γιατί κανένα από τα παιδιά καταυλισμού δεν πηγαίνει στο σχολείο ήταν ότι συνολικά υπάρχουν ενστάσεις, αντιρρήσεις και αντιδράσεις για την ένταξη των παιδιών ισότιμα στα σχολεία। Διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει βούληση από τη πλευρά της πολιτείας να προσεγγίσει τα παιδιά για να τα εντάξει ανάλογα με τις δυνατότητές τουείτε στα σχολεία είτε σε ειδικές τάξεις। Χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα αρνητική την εικόνα που βρήκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους σημειώνοντας πως «η οργανωμένη πολιτεία έχει πολλές ευθύνες»। Ανάμεσα στις διαπιστώσεις τους είναι και το γεγονός ότι ορισμένα από τα παιδιά έχουν την θέληση να πάνε στο σχολείο και έχουν τη θέληση να μάθουν γράμματα. Τα ζητήματα μεταφοράς τους στα σχολεία, η ένταξή τους στις τάξεις και συνολικότερα οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέχρι τη μεταφορά τους και τη ένταξή τους στο σχολείο είναι τα κεντρικά ζητήματα τα οποία αναμένεται να τεθούν στην ηγεσία του Υπουργείου».

Οι υποδομές
Μπορεί βασικό αντικείμενο της περιοδείας τους στους καταυλισμούς των τσιγγάνων να είναι η συλλογή στοιχείων για την εκπαίδευση στα παιδιά των τσιγγάνων ωστόσο όμως οι συνολικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι Ρομά δεν είναι αδιάφορες। Οι ελλείψεις στο Ιατροκοινωνικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στον Ξηριά της Λαμίας, οι χώροι στους οποίους θέλουν να μετακινήσουν τους τσιγγάνους αλλά και τα επιμέρους ζητήματα τα οποία κυριαρχούν ανάμεσά τους ήταν από τα βασικά θέματα τα οποία συζήτησαν και είναι αυτονόητο ότι θα περιληφθούν και στις εκθέσεις που θα καταθέσουν
στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους συζήτησαν με τον πρόεδρο του καταυλισμού στον Ξηριά της Λαμίας κ. Κώστα Ζαφειρόπουλο, ενώ συγχρόνως συζήτησαν και με τον απερχόμενο πρόεδρο Παντελή Τσακίρη και επισκέφθηκαν τον νέο οικισμό των τσιγγάνων στην Ανθήλη αλλά και την περιοχή στην οποία ο δήμος της Αταλάντης θέλει να μεταφέρει τους τσιγγάνους.

Λύσεις στο πόδι «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αταλάντη θυμίζουν ένα νέο Απαρτχάιντ των Ρομά» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «διαμορφώνουν συνθήκες απλά και μόνο με κάποιες περιφράξεις που βάζουν σε μια περιοχή για να μετακινήσουν εκεί την μιζέρια τους οι τσιγγάνοι». Όπως ο ίδιος περιγράφει «οι συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και εκείνες που θα διαμορφωθούν μελλοντικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας απέναντι στην Ε।Ε. για να κατασκευάσει». Μάλιστα υπογραμμίζει με έμφαση πως «όλα αυτά θυμίζουν την παλιά ρατσιστική αντίληψη που κυριαρχεί για να βγάλουν τους Ρομά εκτός της οικιστικής περιοχής». Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος δεν διστάζει να υπογραμμίσει με έμφαση «πως αυτή την εικόνα θα την μεταφέρει σε όλους τους αρμόδιους». Πάντως, όπως υποστηρίζει, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ανθρώπινες συνθήκες και όπως σημειώνει «αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια δεν θα διστάζουμε να φτάσουμε τόσο στην Ελληνική δικαιοσύνη όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Οι ελλείψεις
Σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση και τη λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, που λειτουργεί στη Λαμία διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των ειδικοτήτων που πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν σε αυτό υπάρχουν μόνο οι ελάχιστες και μάλιστα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του έτους। Υπογραμμίζουν μάλιστα με σαφήνεια πως υπήρχαν υποσχέσεις ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά προς το παρόν όμως δεν ισχύει τίποτα। Επίσημα διαβεβαιώνουν ότι μέχρι το τέλος του 2009 οι πληρωμές γίνονταν από το Γ΄ ΚΠΣ από κει και μετά οι δαπάνες είναι σε βάρος του εθνικού προϋπολογισμού। Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνονται πληρωμές και έτσι οι εργαζόμενοι περιμένουν την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν πάρει κάποιες συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το τιθα μπορούσε να γίνει। Σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ τίποτα δεν έχει συζητηθεί και πολύ περισσότερο φαίνεται ότι το θέμα είναι εγκλωβισμένο μέσα στην γραφειοκρατία και στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου