23 Ιουν 2010

Η Φανί Αρντάν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ρομά

πηγή: http://lamianews.blogspot.com
23.6.10

Με ένα νέο ψήφισμα, μία μικρού μήκους ταινία και μία λαμπρή ηθοποιό τη Γαλλίδα Φανί Αρντάν, το Συμβούλιο της Ευρώπης επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία του για τα δικαιώματα "του αταίριαστου λαού" των Ρομά [...]


"Dosta" που στα σλάβικα σημαίνει "Αρκετά", είναι το όνομα που έχει δώσει το ΣτΕ στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης υπέρ των τσιγγάνων, που αποτελούν τη σημαντικότερη μειονότητα στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, αφού φθάνουν τα 12 εκατομμύρια.

Με ψήφισμα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα τα αποτελέσματα σχετικά με την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των Ρομά είναι πενιχρά. Ζητούν από τα κράτη-μέλη τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά των διακρίσεων, καλύτερη πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, την καταδίκη των καταναγκαστικών στειρώσεων, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, την προστασία των καταυλισμών από επιθέσεις , πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου, σε μία κατάμεστη αίθουσα, η μεγάλη γαλλίδα ηθοποιός εξήγησε στα διεθνή ΜΜΕ, την απόφασή της να γίνει η ανάδοχος του προγράμματος "Ντόστα". "Το πρόβλημα των τσιγγάνων που ζουν στην Δυτική Ευρώπη" είπε, " με ενδιαφέρει ιδιαίτερα εδώ και πολύ καιρό. Νοιώθω βαθιά αγάπη γι αυτόν τον αταίριαστο λαό που αρνείται να μπει σε καλούπια, ενώ παράλληλα νοιώθω βαθιά ενοχλημένη από την αδικία απέναντί τους όταν μάλιστα είναι θεσμοθετημένη ".

"Οι κοινωνίες μας" είπε, " ξεχειλίζουν από βεβαιότητες και δόγματα, είναι χωρισμένες σε κοινωνικά στρώματα και επικρατεί το λεγόμενο "πολιτικά ορθό". Είναι ένας καταστροφικός τρόπος λειτουργίας γιατί εξαλείφει κάθε διαφορετικότητα και πολλαπλότητα απόψεων στις τέχνες, στο σχολείο στην εκπαίδευση".

Όπως είπε, μέσω της παγκοσμιοποίησης, με τους νόμους και τους κανόνες, προσπαθούμε να ταιριάξουμε τους πάντες στο ίδιο πακέτο, φοβούμαστε ο,τι διαφορετικό και ο φόβος είναι ο,τι χειρότερο, σε όλες δε τις μορφές ρατσισμού η συμπεριφορά μας υπακούει στον φόβο και την ανοησία.

Τα μηνύματα αυτά η Φανί Αρντάν προσπάθησε να περάσει με την μικρού μήκους ταινία που γύρισε με μία κοινότητα τσιγγάνων στην Ιταλία και που έχει τίτλο "Χίμαιρες Απούσες".

Η επίσκεψη της Φανή Αρντάν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ολοκληρώθηκε με παρέμβασή της στο ημικύκλιο το οποίο σε αντίθεση με την αίθουσα τύπου ήταν εντυπωσιακά άδειο. Μη διστάζοντας να σχολιάσει "το ερημικό περιβάλλον" αρνήθηκε να απευθύνει "στα κενά βουλευτικά έδρανα" την ομιλία που είχε ετοιμάσει και περιορίσθηκε να διαβάσει απόσπασμα επιστολής του μουσικού Franz List που μιλάει για την "αξιοπρέπεια, δύναμη και ελευθερία του τσιγγάνικου λαού που μετατρέπονται σε θαυμάσια τέχνη ".

Έκλεισε με υψωμένη την πυγμή στο άδειο ημικύκλιο, όπου αντήχησε η δυνατή φωνή της : "Ντόστα για την αδικία, την ταπείνωση, την άγνοια και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου