6 Ιουλ 2010

Στο Δήμαρχο διαμαρτυρήθηκαν οι τσιγγάνοι της Λαμίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ

Για περισσότερες από δύο ώρες έμεινε συγκεντρωμένη στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, ομάδα αθίγγανων που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ζητούσαν να δοθεί από τον Δήμο Λαμιέων λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης και στέγασης που αντιμετωπίζουν, μέσα από την αγορά ενός οικοπέδου όπου και θα εγκατασταθούν.

Κύριο αίτημα της ομάδας αθίγγανων που μέχρι σήμερα διαμένουν σε ανεξέλεγκτες κατασκηνώσεις στην περιοχή του Παγκρατίου, είναι να πραγματοποιηθεί η αγορά ενός οικοπέδου 12 περίπου στρεμμάτων ανάμεσα στην Λαμία και στο χωριό Κόμμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μόνιμος καταυλισμός με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η συγκεκριμένη ομάδα μάλιστα, δεν δέχεται την μετεγκατάστασή της στην περιοχή της Καμηλόβρυσης, όπου προγραμματίζει ο Δήμος Λαμιέων την δημιουργία καταυλισμού.

Ο εκπρόσωπος των αθίγγανων κ. Γιώργος Χαλιλόπουλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Γιώργο Κοτρωνιά, ενώ δεν απέφυγε ν’ αναφερθεί σε παλαιότερες συναντήσεις που είχε με τον αντιδήμαρχο κ. Ηλιόπουλο, τον οποίο κατηγόρησε για «εμπαιγμό και ταλαιπωρία χωρίς λόγο».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των αθίγγανων έκανε γνωστό πως σε παλαιότερες συναντήσεις που είχε με τον κ. Ηλιόπουλο, εκείνος του είχε ζητήσει να προχωρήσει στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων προκειμένου να ενταχθούν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας αθίγγανων σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την χρηματοδότηση της εγκατάστασής τους σε οργανωμένο χώρο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Κοτρωνιάς, εξήγησε στον εκπρόσωπο των αθίγγανων πως ο σχεδιασμός του δήμου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εγκατάστασης στην περιοχή της Καμηλόβρυσης, κάνοντας παράλληλα γνωστό πως τα χρήματα που πήρε ο Δήμος Λαμιέων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες που έγιναν στον χώρο της Καμηλόβρυσης αλλά και για έργα βελτίωσης και διευθέτησης της κοίτης του Ξηριά της Λαμίας για την διευκόλυνση των ατόμων που διαμένουν στον εκεί καταυλισμό.

Ωστόσο ο κ. Κοτρωνιάς δεσμεύτηκε στον εκπρόσωπο των αθίγγανων πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Άθλιες συνθήκες
Για τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης αλλά και για αδιαφορία από την πλευρά της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων έκαναν λόγω οι συγκεντρωμένοι έξω από το Δημαρχείο. Γυναίκες με μικρά παιδιά στα χέρια τους, έδειχναν όλο οργή και αγανάκτηση τα σημάδια από τις δαγκωματιές ποντικιών και τα τσιμπήματα εντόμων στα κορμιά των παιδιών, ζητώντας να τους δοθεί ένας χώρος «όπου θα μπορούσε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σαν άνθρωποι». Προσδιόρισαν μάλιστα πως η δημιουργία ενός χώρου μόνιμης εγκατάστασης θα συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών «που θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου και να ζήσουν όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο σημείο βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη, η οποία συζήτησε με τον εκπρόσωπο των συγκεντρωμένων χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβει. Οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν μετά από σχεδόν δύο ώρες παραμονής μπροστά από το Δημαρχείο και έπειτα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου τους, ο οποίος τους τόνισε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου