24 Ιουλ 2010

Εμπειρίες από τη Βέροια για την μόρφωση των τσιγγανοπαίδων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 Ιουνίου 2010

Βέροια: Καμαρώνουν για λεηλατημένο σχολείο-γκέτο για Ρομά!

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν στις 22 Ιουλίου τον εξαθλιωμένο καταυλισμό Ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας και το σχολείο-γκέτο το οποίο με καμάρι η πολιτεία ανακοίνωσε πως αναγνώρισε και θα αρχίσει να λειτουργεί ως επίσημο παράρτημα κάποιου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

Όπως φαίνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες το «σχολείο» (που έχει τη μοναδικότητα να έχει χορηγούς το Στρατό και την Εκκλησία!) είναι εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο.

Ανεξάρτητα δε από αυτό, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε συνημμένο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας (η πολιτεία δηλώνει πως τα παιδιά Ρομά ή θα φοιτήσουν στο σχολείο-γκέτο ή πουθενά!) καταδεικνύουν ότι το «σχολείο» αυτό αποτελεί στην ουσία δείγμα ρατσιστικής γκετοποίησης και στην ουσία εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών Ρομά.

Για ανάλογο σχολείο γκέτο στον Ασπρόπυργο, η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ καλούν το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει τη σχετική αναγνώριση και να εντάξει τα παιδιά Ρομά στα υπάρχοντα δημοτικά σχολεία της Βέροιας. Αυτό άλλωστε ζητούν στις επισυναπτόμενες ανακοινώσεις τους και οι σύλλογοι γονέων. Η πολιτεία πρέπει επίσης να παράσχει εφόδια και στήριξη στην κοινότητα των Ρομά για την αποτελεσματική πρόσβαση στο σχολείο των παιδιών.

Σε αντίθεση περίπτωση, η υπόθεση θα καταγγελθεί διεθνώς και οδηγηθεί στο ΕΔΔΑ.


Το σχολείο-γκέτο για Ρομά στη Βέροια στις 22 Ιουλίου 2010 (φωτό ΕΟΔΜ – ΕΠΣΕ)Ρεπορτάζ από την Εφημερίδα "ΛΑΟΣ" ΗΜΑΘΙΑΣ

25.06.2010

Αναγνωρίστηκε και ξεκινά το Σεπτέμβριο
Επίσημο παράρτημα Δημοτικού Σχολείου το σχολείο των Τσιγγάνων στο Εργοχώρι
http://www.laosver.gr/news/local/26352.html?print=Y


Αναγνωρίζεται και θα λειτουργεί ως επίσημο παράρτημα Δημοτικού Σχολείου από το Σεπτέμβριο, το μέχρι πρότινος «Εθελοντικό Σχολείο Rom» στο Εργοχώρι της Βέροιας, απέναντι από τον καταυλισμό που υπάρχει στην δυτική είσοδο της πόλης, όπως δήλωσε στο «Λ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας και αρμόδιος για το σχολείο των τσιγγάνων Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυροκεφαλίδης, μετά από πολλές προσπάθειες και αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και παρά τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη λειτουργία σχολείων σε μειονοτικούς καταυλισμούς (για να μην γίνουν «σχολεία-γκέτο» σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη), τελικά οι αρμόδιοι πείσθηκαν για την αναγκαιότητα λειτουργίας του σχολείου, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα τσιγγανόπουλα απλά δεν θα φοιτούσαν σε κανένα σχολείο.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, λοιπόν, οι μικροί τσιγγάνοι θα έχουν κατανεμηθεί στη μαθητική δύναμη των 4ου, 5ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων Βέροιας, αλλά θα φοιτούν μόνο στο παράρτημα του Εργοχωρίου. Ήδη έχει γίνει καταγραφή των μαθητών και έχουν αναζητηθεί τα προσωπικά τους έγγραφα (πιστοποιητικά γέννησης κλπ), ενώ ερευνάται η υγειονομική κατάστασή τους (εμβολιασμοί κλπ), ούτως ώστε και τα ίδια τα παιδιά να είναι υγιή, αλλά και οι δάσκαλοι που θα αποσπαστούν εκεί να μην έχουν κανένα κίνδυνο.

Διοικητικά, ωστόσο, τα παράρτημα θα υπάγεται σε ένα από αυτά τα Δημοτικά Σχολεία, από όπου και θα αποσπώνται οι δάσκαλοι που θα υπηρετούν στο Παράρτημα.

Βανδαλισμοί στο σχολείο μετά την παύση των μαθημάτων

Το σχολείο του καταυλισμού λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο με 13 εθελοντές, ωστόσο σταδιακά μειώθηκαν και τα μαθήματα σταμάτησαν. Έκτοτε, πολλές φορές τα λυόμενα που αποτελούν το σχολείο των τσιγγάνων δέχτηκαν επίθεση από άτομα του καταυλισμού, προκαλώντας το μεγάλες ζημιές.

Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένα θρανία (όσα έχουν απομείνει στο σημείο), βανδαλισμοί στις αίθουσες, ριγμένες πόρτες της περίφραξης και ένας υπαίθριος…απόπατος στην αυλή του «σχολείου», συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στο σημείο.

Όπως ανέφερε Νίκος Μαυροκεφαλίδης, έχουν προσαχθεί πολλές φορές οι υπεύθυνοι, ωστόσο οι βανδαλισμοί συνεχίζονται. Όπως εκτίμησε ωστόσο, μετά τη έναρξη των μαθημάτων, επισήμως πλέον, θα πάψουν οι βανδαλισμοί.

Σύντομο ιστορικό του «εθελοντικού σχολείου»

Η προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων του Εργοχωρίου ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2007, με τα εγκαίνια του προγράμματος «Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης και Σχολικής Προπαιδείας» για τους μικρούς αθίγγανους του καταυλισμού του Εργοχωρίου. Επρόκειτο για μία συλλογική προσπάθεια πολλών φορέων της πόλης, ώστε να υπάρξει η στοιχειώδης επιμόρφωση και προσπάθεια ομαλής κοινωνικής ένταξης στα μικρά παιδιά του καταυλισμού.

Την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής ανέλαβε να πραγματοποιήσει ένας δάσκαλος που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη τη στρατιωτική του θητεία στη Βέροια και μία νηπιαγωγός, ενώ τα «μαθήματα» γινόταν σε στρατιωτική σκηνή που παραχώρησε το Β’ Σ.Σ., επί διοίκησης του σημερινού Αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου.

Τον Ιούνιο του 2008, ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βέροιας ότι με την ολοκλήρωση του Σχολικού έτους, διακόπτονται οι εργασίες και του Προγράμματος, ενώ ανακοινώθηκε επίσης ότι η σκηνή που φιλοξένησε το πρόγραμμα αποσύρθηκε και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα εγκατασταθούν στον ίδιο χώρο δύο λυόμενες αίθουσες.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως «η εγκατάσταση των αιθουσών θα αποτελέσει την βάση για εδραίωση του προγράμματος και ένταξή του στο πλαίσιο της Α/θμιας εκπαίδευσης ως τακτικής σχολικής μονάδας, γεγονός που σηματοδοτεί την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας».

Τελικά, η λειτουργία των λυόμενων αιθουσών ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, καθώς, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Δήμου Βέροιας για τη δράση, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής τότε και Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ως αντιδήμαρχος Παιδείας, παρουσιάστηκαν πολλά προσκόμματα και στην ουσία, το «εθελοντικό σχολείο» λειτουργούσε έξω από το «γράμμα» του νόμου, αλλά εντός του «πνεύματός» του, όπως τόνισαν.

Τελικά, τον περασμένο Ιανουάριο οι εθελοντές έπαψαν να υπηρετούν στο «Εθελοντικό Σχολείο», με αποτέλεσμα την ματαίωση των μαθημάτων.

Η στάση των κατοίκων του Εργοχωρίου απέναντι στο θέμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι του Εργοχωρίου έχουν αντιδράσει για την παρουσία του καταυλισμού στην περιοχή τους. Μάλιστα το 2007 κοινοποίησαν ψήφισμα που το υπέγραφαν 204 άτομα ζητώντας να δοθεί λύση στο θέμα.

Μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα και να γίνει η προαναγγελθείσα μεταφορά του καταυλισμού στην περιοχή του Λιανοβροχίου, αναμένεται να αισθανθούν ανακούφιση από την τακτική ανακούφιση των μικρών τσιγγάνων, καθώς θα απασχολούνται δημιουργικά και θα ενταχθούν, έστω στοιχειωδώς, στο κοινωνικό σύνολο.

Νίκος Βουδούρης
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Η λειτουργία του παραρτήματος – γκέτο στο Εργοχώρι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό
http://sylgonewn4dimver.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

ΠΡΟΣ :
1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
2. Νομαρχία Ημαθίας
3. Δήμο Βέροιας
4. Δ\νση Α\θμιας Εκ\σης Ημαθίας

ΚΟΙΝ.:
1. Δ\ντή 4ου Δ.Σ. Βέροιας
2. Ένωση Γονέων Α\θμιας Εκπ\σης Δήμου Βέροιας

Βέροια 27-6-2010
Θέμα: Η λειτουργία του παραρτήματος – γκέτο στο Εργοχώρι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό

Αναφορικά με την επισημοποίηση του παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου και τις δηλώσεις – θριαμβολογίες του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη στον τοπικό τύπο, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο σύλλογός μας εξ αρχής με σχετικά έγγραφα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε όλους τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς και δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που προέχει κι αυτό που θα έπρεπε να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο της όποιας απόφασης είναι η κοινωνικοποίηση των τσιγγανοπαίδων, κοινωνικοποίηση που θα συμβάλει στην περαιτέρω ομαλή ένταξη του ιδιαίτερου αυτού μαθητικού πληθυσμού στην κοινωνία της Βέροιας. Πιστεύουμε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη φοίτηση σε σχολεία – γκέτο, όσους λόγους υπαρκτούς ή μη κι αν ισχυρίζεται ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, αλλά με τη φοίτηση σε κανονικές σχολικές μονάδες.

2. Στην κατεύθυνση αυτή πρώτοι και μοναδικοί, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, εκφράσαμε την επιθυμία μας, συμβάλλοντας στη μοναδική για μας δίκαιη, βιώσιμη και παιδαγωγικά ορθή λύση, να αποδεχθούμε τη φοίτηση στη σχολική μονάδα μας του ποσοστού που μας αναλογεί από το μαθητικό δυναμικό των τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου, προτείνοντας τον αναλογικό διαμοιρασμό των τσιγγανοπαίδων στα τρία όμορα σχολεία (4ο, 5ο και 8ο), θέση που εύρισκε σύμφωνη και τη Δ/νση Α/θμιας Εκ/σης Ημαθίας και που τελικά έγινε και απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Περιμέναμε από τη Δημοτική Αρχή και ειδικά από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη, άνθρωπο με παιδαγωγική επάρκεια, να μην ενδώσουν σε πιέσεις ή σε ψηφοθηρικές λογικές και να κατανοήσουν ότι η γκετοποίηση δε συνιστά λύση και να συμβάλουν και αυτοί στην υλοποίηση της απόφασης της Περιφέρειας για αναλογικό διαμοιρασμό των τσιγγανοπαίδων. Ο Δήμος Βέροιας όφειλε, αντί να προσπαθεί να αναιρέσει την απόφαση της Περιφέρειας, να βοηθήσει μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, της υγιεινής, της ιατρικής φροντίδας, της παροχής ρουχισμού και της ενημέρωσης των γονέων και συγγενών των παιδιών ότι η φοίτηση σε κανονικές σχολικές μονάδες μόνο προς όφελος των παιδιών θα αποβεί. Με θλίψη πληροφορούμαστε ότι έπραξαν ακριβώς τα αντίθετα, καταβάλλοντας πολλές προσπάθειες και αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και παρά τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη λειτουργία σχολείων σε μειονοτικούς καταυλισμούς. Και για αυτές τις προσπάθειές τους ανερυθρίαστα θριαμβολογούν στον τοπικό τύπο, αφού κατάφεραν να γκετοποιήσουν τους τσιγγανόπαιδες!!!

4. Κατά την άποψή μας η εμμονή στη λειτουργία του σχολικού παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου και ιδιαίτερα η επιχειρηματολογία υπέρ της γκετοποίησής τους – ειδικά όταν αυτή εκφέρεται από επίσημα χείλη – στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία κι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό.

5. Παρ’ όλο που με την εξέλιξη αυτή θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η σχολική μας μονάδα σε πρώτη τουλάχιστον φάση ευνοείται αφού δε θα δεχτεί άμεσα αριθμό τσιγγανοπαίδων από τον καταυλισμό Εργοχωρίου, ο σύλλογός μας εμμένει στις αρχικές του θέσεις. Για μας η επισημοποίηση του παραρτήματος αποτελεί αρνητική εξέλιξη, συνιστά γκετοποίηση, είναι πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγική και δε συμβάλει στην κοινωνικοποίηση του ευαίσθητου αυτού μαθητικού δυναμικού. Οι ευθύνες του Δήμου Βέροιας και της Πολιτείας για τη διαιώνιση του κοινωνικού αποκλεισμού των τσιγγανοπαίδων είναι τεράστιες. Τους καλούμε να αντιληφθούν τις συνέπειες της επισημοποίησης του γκέτο και να αναιρέσουν την απόφαση.

6. Σε ότι αφορά το νεφελώδες τοπίο της οργανικότητας του παραρτήματος:

- επειδή πιστεύουμε ότι η οργανικότητα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά την «κερκόπορτα» για τη φοίτηση του συνόλου των τσιγγανοπαίδων στη σχολική μονάδα που θα ανήκει διοικητικά το παράρτημα, εξέλιξη που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στη σχολική μονάδα

- επειδή, στις αρχικές προσπάθειες για να μας αποδοθεί η οργανικότητα του παραρτήματος μας διεμήνυσαν ότι είμαστε η πλησιέστερη σχολική μονάδα στον καταυλισμό – επιχείρημα που καταρρίφθηκε κατόπιν επαναμέτρησης που ζητήσαμε – ως εκ τούτου το παράρτημα θα έπρεπε να ανήκει οργανικά στο σχολείο μας

υπενθυμίζουμε στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας δεν είναι η πλησιέστερη σχολική μονάδα στον καταυλισμό.

Το Δ.Σ
του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
4ου Δημοτικού Σχολείου ΒέροιαςΈνωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010

Παράρτημα τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου
http://esgkpeverias.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του σχετικά με τη φημολογούμενη επισημοποίηση του σχολικού παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου. Αν στις προθέσεις των υποστηρικτών της επισημοποίησης είναι η φοίτηση των τσιγγανοπαίδων αποκλειστικά και στο σύνολο του μαθητικού τους βίου στο καταυλισμικό σχολείο τότε η λειτουργία του συνιστά γκετοποίηση, εξέλιξη που δεν μπορεί να μας βρει σε καμία περίπτωση σύμφωνους. Το συγκεκριμένο παράρτημα μόνο ως προθάλαμος προετοιμασίας των παιδιών για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή ένταξη και φοίτησή τους σε κανονικές σχολικές μονάδες.

Το Δ.Σ.
Της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων
Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου