31 Ιουλ 2010

Το μπαλάκι στον Δήμο για τους ROMA

δημοσίευμα της εφημερίδας "ΗΜΕΡΑ" 31/7/2010

Εισαγγελική έρευνα εξελίσσεται από τον περασμένο Μάρτη μέχρι τώρα για την διαπίστωση πιθανών παραβάσεων για την διαβίωση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι τσιγγάνοι στην Αταλάντη.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα τραγικές εντοπίζουν τις συνθήκες από άποψη υγιεινής οι αρμόδιοι επόπτες υγείας που έχουν επισκεφτεί την περιοχή αρκετές φορές και μάλιστα τις εκθέσεις τους αυτές, που είναι πολυσέλιδες, τις έχουν ήδη κοινοποιήσει και στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα ο πλέον χλιαρός χαρακτηρισμός που περιλαμβάνεται μέσα στα έγγραφα του υγειονομικού ελέγχου είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πλανόδιοι τσιγγάνοι είναι «απαράδεκτες». Τόσο τον περασμένο Μάρτιο όπου συντάχθηκε η πρώτη έκθεση, όσο δε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα που συντάχτηκε η δεύτερη έκθεση, η οποία απεστάλη και στο Συνήγορο του Πολίτη με κοινοποίηση σε όλους τους εμπλεκόμενους,

οι συνθήκες δεν έδειξαν να αλλάζουν σε τίποτα. Από το τέλος του περασμένου Μάρτη οι επόπτες υγείας διαπιστώνουν απειλή κινδύνων για τους ίδιους τους τσιγγάνους και ζητούν από το δήμο την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, τον καθαρισμό των χώρων, καθώς και τα απαραίτητα έργα υποδομής τόσο για τη συνέχιση της διαβίωσής τους όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρά το γεγονός όμως ότι μεσολάβησαν τέσσερις μήνες από τότε που έγινε ο συγκεκριμένος έλεγχος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πού πήγαν και πάλι στην περιοχή μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώνουν την ίδια ακριβώς κατάσταση λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Επαναλαμβάνουν τις διαπιστώσεις τους έτσι όπως είχαν προηγηθεί στην πρώτη επίσκεψή τους και σημειώνουν τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαβίωση των τσιγγάνων λόγω αρμοδιότητας.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει φέρει σε σύγκρουση την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αταλάντη με φορείς που προστατεύουν τα δικαιώματα των τσιγγάνων αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί αρκετές εκθέσεις, οι οποίες περιγράφουν την Αταλάντη σαν νέα Καμπούλ των τσιγγάνων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν φτάσει ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης που ανεξάρτητα από τις ανεξάρτητες αρχές έχει κινήσει τη διαδικασία της έρευνας αφού από τον περασμένο Φλεβάρη έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα οι επόπτες υγείας της Νομαρχίας Φθιώτιδας.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία παίρνει εντελώς διαφορετικές προεκτάσεις μετά την εμπλοκή όλων αυτών των φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου