31 Ιουλ 2010

Το μπαλάκι στον Δήμο για τους ROMA

δημοσίευμα της εφημερίδας "ΗΜΕΡΑ" 31/7/2010

Εισαγγελική έρευνα εξελίσσεται από τον περασμένο Μάρτη μέχρι τώρα για την διαπίστωση πιθανών παραβάσεων για την διαβίωση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι τσιγγάνοι στην Αταλάντη.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα τραγικές εντοπίζουν τις συνθήκες από άποψη υγιεινής οι αρμόδιοι επόπτες υγείας που έχουν επισκεφτεί την περιοχή αρκετές φορές και μάλιστα τις εκθέσεις τους αυτές, που είναι πολυσέλιδες, τις έχουν ήδη κοινοποιήσει και στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα ο πλέον χλιαρός χαρακτηρισμός που περιλαμβάνεται μέσα στα έγγραφα του υγειονομικού ελέγχου είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πλανόδιοι τσιγγάνοι είναι «απαράδεκτες». Τόσο τον περασμένο Μάρτιο όπου συντάχθηκε η πρώτη έκθεση, όσο δε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα που συντάχτηκε η δεύτερη έκθεση, η οποία απεστάλη και στο Συνήγορο του Πολίτη με κοινοποίηση σε όλους τους εμπλεκόμενους,

οι συνθήκες δεν έδειξαν να αλλάζουν σε τίποτα. Από το τέλος του περασμένου Μάρτη οι επόπτες υγείας διαπιστώνουν απειλή κινδύνων για τους ίδιους τους τσιγγάνους και ζητούν από το δήμο την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, τον καθαρισμό των χώρων, καθώς και τα απαραίτητα έργα υποδομής τόσο για τη συνέχιση της διαβίωσής τους όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρά το γεγονός όμως ότι μεσολάβησαν τέσσερις μήνες από τότε που έγινε ο συγκεκριμένος έλεγχος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πού πήγαν και πάλι στην περιοχή μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώνουν την ίδια ακριβώς κατάσταση λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Επαναλαμβάνουν τις διαπιστώσεις τους έτσι όπως είχαν προηγηθεί στην πρώτη επίσκεψή τους και σημειώνουν τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαβίωση των τσιγγάνων λόγω αρμοδιότητας.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει φέρει σε σύγκρουση την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αταλάντη με φορείς που προστατεύουν τα δικαιώματα των τσιγγάνων αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί αρκετές εκθέσεις, οι οποίες περιγράφουν την Αταλάντη σαν νέα Καμπούλ των τσιγγάνων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν φτάσει ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης που ανεξάρτητα από τις ανεξάρτητες αρχές έχει κινήσει τη διαδικασία της έρευνας αφού από τον περασμένο Φλεβάρη έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα οι επόπτες υγείας της Νομαρχίας Φθιώτιδας.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία παίρνει εντελώς διαφορετικές προεκτάσεις μετά την εμπλοκή όλων αυτών των φορέων.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

26 Ιουλ 2010

Έκτακτο, πανελλήνιο συνέδριο
των Ρομ, στη Θεσσαλονίκη

Από:lamianews.blogspot.com

Να «τρέξει» άμεσα ειδικό πρόγραμμα για τους Ρομ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ύψους μέχρι και 300.000 ευρώ, ζήτησαν εκπρόσωποι συλλόγων Ρομ απ΄' όλη την Ελλάδα. Εκπρόσωποι των Ρομ επίσης επεσήμαναν ότι σε δέκα οικισμούς, μεταξύ αυτών και της Λαμίας ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια είτε κωλυσιεργούν οι υποδομές, είτε έχουν «παγώσει» μετεγκαταστάσεις σε οργανωμένους καταυλισμούς, παρότι δόθηκαν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και σε ορισμένες περιπτώσεις εξασφαλίστηκε και γη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Καταγγέλθηκε επίσης, ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν μόνο οικονομικά, αλλά και ρατσιστικά αίτια, αφού σε τοπικό επίπεδο αρκετά εμπόδια υψώνουν δήμαρχοι, που εκδηλώνουν απροθυμία να τους στεγάσουν στις περιοχές που ζητούν [...]


Nα «τρέξει» άμεσα ειδικό πρόγραμμα για τους Ρομ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ύψους μέχρι και 300.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ζήτησαν εκπρόσωποι συλλόγων Ρομ, στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησε η πανελλήνια ομοσπονδία τους στη Θεσσαλονίκη. Διεκδικούν επίσης, να δοθούν άμεσα νέα στεγαστικά δάνεια σε τσιγγάνους, να παρασχεθούν από τις τράπεζες οι προβλεπόμενες από υπουργικές αποφάσεις, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων σε Ρομά και να προχωρήσουν τα έργα υποδομής σε υπαίθριους καταυλισμούς.

Εκπρόσωποι των συλλόγων από όλη την Ελλάδα επισήμαναν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τσιγγάνοι με τη στέγαση, την έλλειψη υποδομών, αλλά και με την μείωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των τσιγγάνικων παζαριών «γιουσουρούμ» το 2005, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί φαινόμενα ανεργίας, παραβατικών συμπεριφορών, διακίνησης ναρκωτικών κ.α.. Τόνισαν ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους η πολιτεία, λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εμφανίζεται ανέτοιμη να ικανοποιήσει άμεσα βασικά αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

«Εγκρίθηκαν μόνο χίλια διακόσια στεγαστικά δάνεια, από τα σχεδόν διπλάσια που ζητήθηκαν, ύψους έως 60.000 ευρώ ανά δικαιούχο, για να δοθούν με εγγύηση του κράτους αλλά μέχρι και σήμερα κι αυτά ακόμη τα χρήματα δεν καταβάλλονται στους δικαιούχους, διότι δεν έχει σταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες, που επιμένουν να ζητούν ιδιωτικές εγγυήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Μάκης Μπότης.

Επίσης, ο κ. Μπότης κατήγγειλε ότι οι τράπεζες παραβλέπουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν για τα 4500 δάνεια που δόθηκαν σε Ρομ με την εγγύηση του κράτους την περίοδο 2001 - 2004, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 22 σε 30 χρόνια και για μείωση του ύψους των δόσεων και απαιτούν από τους δικαιούχους να πληρώνουν τις παλιές δόσεις.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους καταυλισμούς οι εκπρόσωποι των Ρομ επεσήμαναν ότι σε δέκα οικισμούς, οι περισσότεροι εξ αυτών στη Β. Ελλάδα (Κομοτηνή, Εύλαλος, Ν. Επιβάτες, Τύρναβος, Κατερίνη, Λαμία, Ασπρόπυργος, Σοφάδες, κ.α.) εδώ και δεκαπέντε χρόνια είτε κωλυσιεργούν οι υποδομές, είτε έχουν «παγώσει» μετεγκαταστάσεις σε οργανωμένους καταυλισμούς, παρότι δόθηκαν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και σε ορισμένες περιπτώσεις εξασφαλίστηκε και γη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Καταγγέλθηκε επίσης, ότι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν μόνο οικονομικά, αλλά και ρατσιστικά αίτια, αφού σε τοπικό επίπεδο αρκετά εμπόδια υψώνουν δήμαρχοι, που εκδηλώνουν απροθυμία να τους στεγάσουν στις περιοχές τους.

Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, οι έλληνες τσιγγάνοι διεκδικούν στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος που ζητούν από το ΕΣΠΑ για τις ατομικές επιχειρήσεις των Ρομ να έχει εξασφαλιστεί κάλυψη της επιδότησης έως 75% (όση προβλέπεται από την Ε.Ε. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) και σε ανάλογο ύψος να διαμορφωθούν και οι όροι του προγράμματος. Επίσης, να προβλέπεται από το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση για την ανέγερση, ή την αγορά του κτιρίου όπου θα στεγαστεί η κάθε επιχείρηση (και όχι μόνο η χρηματοδότηση για την αγορά του εξοπλισμού), ώστε να ελαφρύνεται ο επιχειρηματίας από ενοίκια και άλλα βάρη και να διαθέτει ευελιξία στην άσκηση της δραστηριότητας του.

Οι εκπρόσωποι των Ρομ πρότειναν να συσταθούν δύο επιτροπές, αποτελούμενες από θεσμικούς αντιπροσώπους των συλλογικών οργάνων των τσιγγάνων, η μια να συλλέξει τις αιτήσεις και να βεβαιώνει την ταυτότητα του αιτούντος, ανά περίπτωση και η άλλη να συντάξει τους φακέλους, ώστε να μην υπάρξουν παρατυπίες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η μεγάλη κάμψη των παραδοσιακών επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Ρομ, λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

«Ένας ολόκληρος οικισμός δεν έχει ρεύμα στον οικισμό Αγίας Σοφίας γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ» τόνισε ο εκπρόσωπος του οικισμού Παναγιώτης Σαμπάνης.

Επίσης, έγινε αναφορά στα οξυμένα προβλήματα εκπαίδευσης και περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι έλληνες τσιγγάνοι, εξ αιτίας του τρόπου διαβίωσης τους και των διαρκών μετακινήσεων τους, αλλά και στα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, που έχουν τις ρίζες τους σε φαινόμενα ανισομεταχείρησης, προκαταλήψεων, ρατσιστικών συμπεριφορών, κοινωνικού αποκλεισμού και αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες Ρομ από την Ε.Ε. και από τη FYROM, που ανέπτυξαν τις εμπειρίες τους από τη διαβίωση των Ρομ στις περιοχές τους. Γραπτό μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αναπληρωτής διοικητής του αστυνομικού τμήματος Δεντροποτάμου, κ.α.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

24 Ιουλ 2010

Εμπειρίες από τη Βέροια για την μόρφωση των τσιγγανοπαίδων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 Ιουνίου 2010

Βέροια: Καμαρώνουν για λεηλατημένο σχολείο-γκέτο για Ρομά!

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν στις 22 Ιουλίου τον εξαθλιωμένο καταυλισμό Ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας και το σχολείο-γκέτο το οποίο με καμάρι η πολιτεία ανακοίνωσε πως αναγνώρισε και θα αρχίσει να λειτουργεί ως επίσημο παράρτημα κάποιου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

Όπως φαίνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες το «σχολείο» (που έχει τη μοναδικότητα να έχει χορηγούς το Στρατό και την Εκκλησία!) είναι εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο.

Ανεξάρτητα δε από αυτό, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε συνημμένο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας (η πολιτεία δηλώνει πως τα παιδιά Ρομά ή θα φοιτήσουν στο σχολείο-γκέτο ή πουθενά!) καταδεικνύουν ότι το «σχολείο» αυτό αποτελεί στην ουσία δείγμα ρατσιστικής γκετοποίησης και στην ουσία εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών Ρομά.

Για ανάλογο σχολείο γκέτο στον Ασπρόπυργο, η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ καλούν το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει τη σχετική αναγνώριση και να εντάξει τα παιδιά Ρομά στα υπάρχοντα δημοτικά σχολεία της Βέροιας. Αυτό άλλωστε ζητούν στις επισυναπτόμενες ανακοινώσεις τους και οι σύλλογοι γονέων. Η πολιτεία πρέπει επίσης να παράσχει εφόδια και στήριξη στην κοινότητα των Ρομά για την αποτελεσματική πρόσβαση στο σχολείο των παιδιών.

Σε αντίθεση περίπτωση, η υπόθεση θα καταγγελθεί διεθνώς και οδηγηθεί στο ΕΔΔΑ.


Το σχολείο-γκέτο για Ρομά στη Βέροια στις 22 Ιουλίου 2010 (φωτό ΕΟΔΜ – ΕΠΣΕ)Ρεπορτάζ από την Εφημερίδα "ΛΑΟΣ" ΗΜΑΘΙΑΣ

25.06.2010

Αναγνωρίστηκε και ξεκινά το Σεπτέμβριο
Επίσημο παράρτημα Δημοτικού Σχολείου το σχολείο των Τσιγγάνων στο Εργοχώρι
http://www.laosver.gr/news/local/26352.html?print=Y


Αναγνωρίζεται και θα λειτουργεί ως επίσημο παράρτημα Δημοτικού Σχολείου από το Σεπτέμβριο, το μέχρι πρότινος «Εθελοντικό Σχολείο Rom» στο Εργοχώρι της Βέροιας, απέναντι από τον καταυλισμό που υπάρχει στην δυτική είσοδο της πόλης, όπως δήλωσε στο «Λ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βέροιας και αρμόδιος για το σχολείο των τσιγγάνων Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυροκεφαλίδης, μετά από πολλές προσπάθειες και αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και παρά τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη λειτουργία σχολείων σε μειονοτικούς καταυλισμούς (για να μην γίνουν «σχολεία-γκέτο» σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη), τελικά οι αρμόδιοι πείσθηκαν για την αναγκαιότητα λειτουργίας του σχολείου, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα τσιγγανόπουλα απλά δεν θα φοιτούσαν σε κανένα σχολείο.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, λοιπόν, οι μικροί τσιγγάνοι θα έχουν κατανεμηθεί στη μαθητική δύναμη των 4ου, 5ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων Βέροιας, αλλά θα φοιτούν μόνο στο παράρτημα του Εργοχωρίου. Ήδη έχει γίνει καταγραφή των μαθητών και έχουν αναζητηθεί τα προσωπικά τους έγγραφα (πιστοποιητικά γέννησης κλπ), ενώ ερευνάται η υγειονομική κατάστασή τους (εμβολιασμοί κλπ), ούτως ώστε και τα ίδια τα παιδιά να είναι υγιή, αλλά και οι δάσκαλοι που θα αποσπαστούν εκεί να μην έχουν κανένα κίνδυνο.

Διοικητικά, ωστόσο, τα παράρτημα θα υπάγεται σε ένα από αυτά τα Δημοτικά Σχολεία, από όπου και θα αποσπώνται οι δάσκαλοι που θα υπηρετούν στο Παράρτημα.

Βανδαλισμοί στο σχολείο μετά την παύση των μαθημάτων

Το σχολείο του καταυλισμού λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο με 13 εθελοντές, ωστόσο σταδιακά μειώθηκαν και τα μαθήματα σταμάτησαν. Έκτοτε, πολλές φορές τα λυόμενα που αποτελούν το σχολείο των τσιγγάνων δέχτηκαν επίθεση από άτομα του καταυλισμού, προκαλώντας το μεγάλες ζημιές.

Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένα θρανία (όσα έχουν απομείνει στο σημείο), βανδαλισμοί στις αίθουσες, ριγμένες πόρτες της περίφραξης και ένας υπαίθριος…απόπατος στην αυλή του «σχολείου», συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στο σημείο.

Όπως ανέφερε Νίκος Μαυροκεφαλίδης, έχουν προσαχθεί πολλές φορές οι υπεύθυνοι, ωστόσο οι βανδαλισμοί συνεχίζονται. Όπως εκτίμησε ωστόσο, μετά τη έναρξη των μαθημάτων, επισήμως πλέον, θα πάψουν οι βανδαλισμοί.

Σύντομο ιστορικό του «εθελοντικού σχολείου»

Η προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων του Εργοχωρίου ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2007, με τα εγκαίνια του προγράμματος «Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης και Σχολικής Προπαιδείας» για τους μικρούς αθίγγανους του καταυλισμού του Εργοχωρίου. Επρόκειτο για μία συλλογική προσπάθεια πολλών φορέων της πόλης, ώστε να υπάρξει η στοιχειώδης επιμόρφωση και προσπάθεια ομαλής κοινωνικής ένταξης στα μικρά παιδιά του καταυλισμού.

Την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής ανέλαβε να πραγματοποιήσει ένας δάσκαλος που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη τη στρατιωτική του θητεία στη Βέροια και μία νηπιαγωγός, ενώ τα «μαθήματα» γινόταν σε στρατιωτική σκηνή που παραχώρησε το Β’ Σ.Σ., επί διοίκησης του σημερινού Αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου.

Τον Ιούνιο του 2008, ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βέροιας ότι με την ολοκλήρωση του Σχολικού έτους, διακόπτονται οι εργασίες και του Προγράμματος, ενώ ανακοινώθηκε επίσης ότι η σκηνή που φιλοξένησε το πρόγραμμα αποσύρθηκε και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα εγκατασταθούν στον ίδιο χώρο δύο λυόμενες αίθουσες.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως «η εγκατάσταση των αιθουσών θα αποτελέσει την βάση για εδραίωση του προγράμματος και ένταξή του στο πλαίσιο της Α/θμιας εκπαίδευσης ως τακτικής σχολικής μονάδας, γεγονός που σηματοδοτεί την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας».

Τελικά, η λειτουργία των λυόμενων αιθουσών ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, καθώς, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Δήμου Βέροιας για τη δράση, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής τότε και Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ως αντιδήμαρχος Παιδείας, παρουσιάστηκαν πολλά προσκόμματα και στην ουσία, το «εθελοντικό σχολείο» λειτουργούσε έξω από το «γράμμα» του νόμου, αλλά εντός του «πνεύματός» του, όπως τόνισαν.

Τελικά, τον περασμένο Ιανουάριο οι εθελοντές έπαψαν να υπηρετούν στο «Εθελοντικό Σχολείο», με αποτέλεσμα την ματαίωση των μαθημάτων.

Η στάση των κατοίκων του Εργοχωρίου απέναντι στο θέμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι του Εργοχωρίου έχουν αντιδράσει για την παρουσία του καταυλισμού στην περιοχή τους. Μάλιστα το 2007 κοινοποίησαν ψήφισμα που το υπέγραφαν 204 άτομα ζητώντας να δοθεί λύση στο θέμα.

Μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα και να γίνει η προαναγγελθείσα μεταφορά του καταυλισμού στην περιοχή του Λιανοβροχίου, αναμένεται να αισθανθούν ανακούφιση από την τακτική ανακούφιση των μικρών τσιγγάνων, καθώς θα απασχολούνται δημιουργικά και θα ενταχθούν, έστω στοιχειωδώς, στο κοινωνικό σύνολο.

Νίκος Βουδούρης
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Η λειτουργία του παραρτήματος – γκέτο στο Εργοχώρι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό
http://sylgonewn4dimver.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

ΠΡΟΣ :
1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
2. Νομαρχία Ημαθίας
3. Δήμο Βέροιας
4. Δ\νση Α\θμιας Εκ\σης Ημαθίας

ΚΟΙΝ.:
1. Δ\ντή 4ου Δ.Σ. Βέροιας
2. Ένωση Γονέων Α\θμιας Εκπ\σης Δήμου Βέροιας

Βέροια 27-6-2010
Θέμα: Η λειτουργία του παραρτήματος – γκέτο στο Εργοχώρι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό

Αναφορικά με την επισημοποίηση του παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου και τις δηλώσεις – θριαμβολογίες του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη στον τοπικό τύπο, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο σύλλογός μας εξ αρχής με σχετικά έγγραφα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε όλους τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς και δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που προέχει κι αυτό που θα έπρεπε να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο της όποιας απόφασης είναι η κοινωνικοποίηση των τσιγγανοπαίδων, κοινωνικοποίηση που θα συμβάλει στην περαιτέρω ομαλή ένταξη του ιδιαίτερου αυτού μαθητικού πληθυσμού στην κοινωνία της Βέροιας. Πιστεύουμε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη φοίτηση σε σχολεία – γκέτο, όσους λόγους υπαρκτούς ή μη κι αν ισχυρίζεται ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, αλλά με τη φοίτηση σε κανονικές σχολικές μονάδες.

2. Στην κατεύθυνση αυτή πρώτοι και μοναδικοί, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, εκφράσαμε την επιθυμία μας, συμβάλλοντας στη μοναδική για μας δίκαιη, βιώσιμη και παιδαγωγικά ορθή λύση, να αποδεχθούμε τη φοίτηση στη σχολική μονάδα μας του ποσοστού που μας αναλογεί από το μαθητικό δυναμικό των τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου, προτείνοντας τον αναλογικό διαμοιρασμό των τσιγγανοπαίδων στα τρία όμορα σχολεία (4ο, 5ο και 8ο), θέση που εύρισκε σύμφωνη και τη Δ/νση Α/θμιας Εκ/σης Ημαθίας και που τελικά έγινε και απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Περιμέναμε από τη Δημοτική Αρχή και ειδικά από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη, άνθρωπο με παιδαγωγική επάρκεια, να μην ενδώσουν σε πιέσεις ή σε ψηφοθηρικές λογικές και να κατανοήσουν ότι η γκετοποίηση δε συνιστά λύση και να συμβάλουν και αυτοί στην υλοποίηση της απόφασης της Περιφέρειας για αναλογικό διαμοιρασμό των τσιγγανοπαίδων. Ο Δήμος Βέροιας όφειλε, αντί να προσπαθεί να αναιρέσει την απόφαση της Περιφέρειας, να βοηθήσει μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, της υγιεινής, της ιατρικής φροντίδας, της παροχής ρουχισμού και της ενημέρωσης των γονέων και συγγενών των παιδιών ότι η φοίτηση σε κανονικές σχολικές μονάδες μόνο προς όφελος των παιδιών θα αποβεί. Με θλίψη πληροφορούμαστε ότι έπραξαν ακριβώς τα αντίθετα, καταβάλλοντας πολλές προσπάθειες και αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και παρά τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη λειτουργία σχολείων σε μειονοτικούς καταυλισμούς. Και για αυτές τις προσπάθειές τους ανερυθρίαστα θριαμβολογούν στον τοπικό τύπο, αφού κατάφεραν να γκετοποιήσουν τους τσιγγανόπαιδες!!!

4. Κατά την άποψή μας η εμμονή στη λειτουργία του σχολικού παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου και ιδιαίτερα η επιχειρηματολογία υπέρ της γκετοποίησής τους – ειδικά όταν αυτή εκφέρεται από επίσημα χείλη – στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία κι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό.

5. Παρ’ όλο που με την εξέλιξη αυτή θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η σχολική μας μονάδα σε πρώτη τουλάχιστον φάση ευνοείται αφού δε θα δεχτεί άμεσα αριθμό τσιγγανοπαίδων από τον καταυλισμό Εργοχωρίου, ο σύλλογός μας εμμένει στις αρχικές του θέσεις. Για μας η επισημοποίηση του παραρτήματος αποτελεί αρνητική εξέλιξη, συνιστά γκετοποίηση, είναι πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγική και δε συμβάλει στην κοινωνικοποίηση του ευαίσθητου αυτού μαθητικού δυναμικού. Οι ευθύνες του Δήμου Βέροιας και της Πολιτείας για τη διαιώνιση του κοινωνικού αποκλεισμού των τσιγγανοπαίδων είναι τεράστιες. Τους καλούμε να αντιληφθούν τις συνέπειες της επισημοποίησης του γκέτο και να αναιρέσουν την απόφαση.

6. Σε ότι αφορά το νεφελώδες τοπίο της οργανικότητας του παραρτήματος:

- επειδή πιστεύουμε ότι η οργανικότητα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά την «κερκόπορτα» για τη φοίτηση του συνόλου των τσιγγανοπαίδων στη σχολική μονάδα που θα ανήκει διοικητικά το παράρτημα, εξέλιξη που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στη σχολική μονάδα

- επειδή, στις αρχικές προσπάθειες για να μας αποδοθεί η οργανικότητα του παραρτήματος μας διεμήνυσαν ότι είμαστε η πλησιέστερη σχολική μονάδα στον καταυλισμό – επιχείρημα που καταρρίφθηκε κατόπιν επαναμέτρησης που ζητήσαμε – ως εκ τούτου το παράρτημα θα έπρεπε να ανήκει οργανικά στο σχολείο μας

υπενθυμίζουμε στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας δεν είναι η πλησιέστερη σχολική μονάδα στον καταυλισμό.

Το Δ.Σ
του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
4ου Δημοτικού Σχολείου ΒέροιαςΈνωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010

Παράρτημα τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου
http://esgkpeverias.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του σχετικά με τη φημολογούμενη επισημοποίηση του σχολικού παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου. Αν στις προθέσεις των υποστηρικτών της επισημοποίησης είναι η φοίτηση των τσιγγανοπαίδων αποκλειστικά και στο σύνολο του μαθητικού τους βίου στο καταυλισμικό σχολείο τότε η λειτουργία του συνιστά γκετοποίηση, εξέλιξη που δεν μπορεί να μας βρει σε καμία περίπτωση σύμφωνους. Το συγκεκριμένο παράρτημα μόνο ως προθάλαμος προετοιμασίας των παιδιών για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή ένταξη και φοίτησή τους σε κανονικές σχολικές μονάδες.

Το Δ.Σ.
Της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων
Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

10 Ιουλ 2010

Στους δρόμους οι τσιγγάνοι της Λαμίας

πηγή: εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, Λαμία

Aποφασισμένοι να κλείσουν ακόμη και δρόμους, είναι οι τσιγγάνοι της Λαμίας, οι οποίοι κορύφωσαν χθες το απόγευμα τις αντιδράσεις τους στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η στέγη, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, όπως επίσης και πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία.

Περισσότεροι από 150 τσιγγάνοι απέκλεισαν χθες το απόγευμα το δρόμο στην Έκθεση Λαμίας, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στο σύνολό τους ζητούν να ληφθούν μέτρα για τους άστεγους τσιγγάνους, ενώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια κορύφωση των αντιδράσεων η οποία συνεχώς διευρύνεται.

Ξεκίνησαν διατυπώνοντας κάποια αιτήματα έξω από το δημαρχείο. Συνέχισαν με περισσότερο μαζικές αντιδράσεις και τώρα απειλούν πώς θα βρεθούν για πολλές μέρες στο δρόμο, ίσως και με αποκλεισμούς εθνικών δρόμων.

Χθες το απόγευμα κλείνοντας για λίγο την είσοδο της Λαμίας υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ένα δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Να έχεις στέγη και πολύ δε περισσότερο, το δικαίωμα να πάνε τα παιδιά τους σχολεία. Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά και μάνες που ζητούσαν κανόνες υγιεινής.

Σε όλους τους τόνους έδειχναν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. Μιλούσαν για κατάληψη της Νομαρχίας, του Δημαρχείου και των άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Υποσχέθηκαν πως αν δεν τους δώσουν σαφείς διαβεβαιώσεις, οι ίδιοι θα βρεθούν στο δρόμο και δεν πρόκειται κανείς μα κανείς να τους συγκρατήσει. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

6 Ιουλ 2010

Στο Δήμαρχο διαμαρτυρήθηκαν οι τσιγγάνοι της Λαμίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ

Για περισσότερες από δύο ώρες έμεινε συγκεντρωμένη στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, ομάδα αθίγγανων που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους και ζητούσαν να δοθεί από τον Δήμο Λαμιέων λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης και στέγασης που αντιμετωπίζουν, μέσα από την αγορά ενός οικοπέδου όπου και θα εγκατασταθούν.

Κύριο αίτημα της ομάδας αθίγγανων που μέχρι σήμερα διαμένουν σε ανεξέλεγκτες κατασκηνώσεις στην περιοχή του Παγκρατίου, είναι να πραγματοποιηθεί η αγορά ενός οικοπέδου 12 περίπου στρεμμάτων ανάμεσα στην Λαμία και στο χωριό Κόμμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μόνιμος καταυλισμός με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η συγκεκριμένη ομάδα μάλιστα, δεν δέχεται την μετεγκατάστασή της στην περιοχή της Καμηλόβρυσης, όπου προγραμματίζει ο Δήμος Λαμιέων την δημιουργία καταυλισμού.

Ο εκπρόσωπος των αθίγγανων κ. Γιώργος Χαλιλόπουλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Γιώργο Κοτρωνιά, ενώ δεν απέφυγε ν’ αναφερθεί σε παλαιότερες συναντήσεις που είχε με τον αντιδήμαρχο κ. Ηλιόπουλο, τον οποίο κατηγόρησε για «εμπαιγμό και ταλαιπωρία χωρίς λόγο».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των αθίγγανων έκανε γνωστό πως σε παλαιότερες συναντήσεις που είχε με τον κ. Ηλιόπουλο, εκείνος του είχε ζητήσει να προχωρήσει στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων προκειμένου να ενταχθούν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας αθίγγανων σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την χρηματοδότηση της εγκατάστασής τους σε οργανωμένο χώρο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Κοτρωνιάς, εξήγησε στον εκπρόσωπο των αθίγγανων πως ο σχεδιασμός του δήμου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εγκατάστασης στην περιοχή της Καμηλόβρυσης, κάνοντας παράλληλα γνωστό πως τα χρήματα που πήρε ο Δήμος Λαμιέων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες που έγιναν στον χώρο της Καμηλόβρυσης αλλά και για έργα βελτίωσης και διευθέτησης της κοίτης του Ξηριά της Λαμίας για την διευκόλυνση των ατόμων που διαμένουν στον εκεί καταυλισμό.

Ωστόσο ο κ. Κοτρωνιάς δεσμεύτηκε στον εκπρόσωπο των αθίγγανων πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Άθλιες συνθήκες
Για τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης αλλά και για αδιαφορία από την πλευρά της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων έκαναν λόγω οι συγκεντρωμένοι έξω από το Δημαρχείο. Γυναίκες με μικρά παιδιά στα χέρια τους, έδειχναν όλο οργή και αγανάκτηση τα σημάδια από τις δαγκωματιές ποντικιών και τα τσιμπήματα εντόμων στα κορμιά των παιδιών, ζητώντας να τους δοθεί ένας χώρος «όπου θα μπορούσε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σαν άνθρωποι». Προσδιόρισαν μάλιστα πως η δημιουργία ενός χώρου μόνιμης εγκατάστασης θα συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών «που θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου και να ζήσουν όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο σημείο βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη, η οποία συζήτησε με τον εκπρόσωπο των συγκεντρωμένων χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβει. Οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν μετά από σχεδόν δύο ώρες παραμονής μπροστά από το Δημαρχείο και έπειτα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου τους, ο οποίος τους τόνισε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

5 Ιουλ 2010

Στον Δήμαρχο οι τσιγγάνοι της Λαμίας

Στο δημαρχείο Λαμίας βρέθηκε αντιπροσωπεία των τσιγγάνων για το πρόβλημα στέγασης και της δημιουργίας νέου οικισμού σε οικόπεδο κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα κόμμα. ο δήμαρχος τους δέχτηκε στο γραφείο του και τους υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση τους.

Από το STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...