14 Αυγ 2010

Οι Ρομά πηγαίνουν κανονικά σχολείο στο Αργοστόλι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 Αυγούστου 2010

«Καθημερινή»: Οι Ρομά πηγαίνουν κανονικά σχολείο στο Αργοστόλι

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνουν ενημερωτικότατο σημερινό δημοσίευμα στην «Καθημερινή» για την τακτική φοίτηση στο σχολείο των παιδιών Ρομά στο Αργοστόλι. Το δημοσίευμα βασίστηκε αρχικά σε δελτίο τύπου της 4 Αυγούστου 2010 των ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3673).


Καθημερινή

13-08-10

Οι Ρομά πηγαίνουν κανονικά σχολείο
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/08/2010_411353

Ιωάννα Φωτιάδη

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ενσωμάτωση των Ρομά έρχεται από την Κεφαλονιά, όπου η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Αργοστολίου (ΔΕΚΑΑ), σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για την εκπαίδευση των πληθυσμών Ρομά. Το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κρίνει την εν λόγω πρωτοβουλία ως «μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις καλής πρακτικής».

«Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ρομά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΑ, κ. Αντ. Λουβερδής, που μαζί με τους συνεργάτες του επισκέπτεται τον καταυλισμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και συζητεί μαζί με τις 11 οικογένειες που διαμένουν εκεί. Φέτος, 21 Τσιγγανόπουλα φοίτησαν επιτυχώς σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, ενώ για τη σχολική χρονιά 2010-2011 έχουν εγγραφεί 22. «Έχουμε καθιερώσει έναν χρηματικό έπαινο για τους μαθητές γυμνασίου, ενώ έχουμε εξασφαλίσει υποτροφία για εκμάθηση ξένης γλώσσας», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΚΑΑ. Τα παιδιά Ρομά ξεκίνησαν να εγγράφονται στο δημοτικό δειλά-δειλά στα μέσα της δεκαετίας του ’90. «Θέσαμε κάποιους όρους: έπρεπε τα παιδιά να είναι καθαρά και εμβολιασμένα, εκδώσαμε στις οικογένειες βιβλιάρια υγείας», διευκρινίζει η επιστημονική υπεύθυνη της ΔΕΚΑΑ, κ. Κατερίνα Γαρμπή.

«Στην αρχή, λειτούργησε απογευματινό τμήμα για τους Ρομά, μετά το τμήμα έγινε πρωινό και πλέον τα παιδιά έχουν μοιραστεί σε διάφορα τμήματα», εξηγεί η διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Αργοστολίου, κ. Ιωάννα Λαΐνη. «Τα παιδιά απολαμβάνουν τη ζωή στο σχολείο, την οποία προτιμούν από την καθημερινότητά τους στον καταυλισμό». Δυσκολίες αντιμετωπίζουν μόνο στη γλώσσα και στην έκφραση «τις οποίες ξεπερνούν με την ενισχυτική διδασκαλία». Οι μαθητές Ρομά παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο, ενώ μεταφέρονται με ταξί. «Δενόμαστε πολύ με τους Τσιγγάνους μαθητές, καθώς για αυτούς είμαστε ιδιαίτερα σημαντικοί - είμαστε τα πρότυπά τους», ομολογεί η εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου