25 Αυγ 2010

ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

25.8.2010

ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
• Καρποφόρησαν οι αγώνες των ελληνικών και διεθνών Μ.Κ.Ο.
• Η νέα εγκύκλιος δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά

Αυτονόητο θετικό βήμα με μεγάλη καθυστέρηση, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για την ένταξη των παιδιών Ρομά (τσιγγάνων) στη δημόσια εκπαίδευση. Η εγκύκλιος, με αριθμό Φ 3 / 960 / 102679 / Γ1/20-8-2010, επισημαίνει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων παιδιών από τα σχολεία και ζητά την παράκαμψή τους.

Η εγκύκλιος πιθανότατα δε θα είχε εκδοθεί χωρίς την ασφυκτική πίεση που άσκησαν προς την Υπουργό Παιδείας το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ (ERRC) και οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΟΔΜ και ΕΠΣΕ), απειλώντας με νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου η χώρα μας έχει ήδη άλλη μια καταδίκη για το ίδιο θέμα. Σε πρόσφατο αναλυτικό έγγραφό τους, οι δύο φορείς επισήμαιναν αναλυτικά όλα τα προσχήματα, με βάση τα οποία αποκλείεται ή δυσχεραίνεται η ισότιμη πρόσβαση για τα παιδιά Ρομά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παραθέτοντας δεκάδες συγκεκριμένων περιπτώσεων και ζητώντας αποτελεσματικά μέτρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας:
• Να αντιμετωπίσει την εγκύκλιο ως εργαλείο για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων και ως φύλλο συκής για την αποφυγή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας.
• Να φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί με συνέπεια από όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και να μην παραμείνει ένα ακόμη έγγραφο στα συρτάρια των αρμοδίων.
• Να δημιουργήσει συνθήκες ένταξης των Ρομά στον κοινωνικό ιστό μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για στέγη, εργασία και πραγματική –και όχι εικονική- ενίσχυση της πρόσβασης τόσο των ανηλίκων, αλλά και όσων ενηλίκων το επιθυμούν, στο δημόσιο σύστημα παιδείας. Άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει, παράλληλα, να είναι η πλήρης στελέχωση των Ιατροκοινωνικών Κέντρων (ΙΑΚΚ), που σήμερα υπολειτουργούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ώστε να επιτελέσουν το έργο που ορίζεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Ελεάννα Ιωαννίδου 6932 705289

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου