26 Αυγ 2010

Ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων για τους Ρομά

Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου

24.8.2010

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο
για τις ομαδικές απελάσεις τσιγγάνων στη Γαλλία και την Ιταλία
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των πρόσφατων ομαδικών απελάσεων τσιγγάνων Ρομά από τη Γαλλία, αλλά και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών της ιταλικής κυβέρνησης. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν, επισημαίνεται ότι πρόκειται για έμμεση επαναφορά της αρχής της «συλλογικής ευθύνης», που εφαρμοζόταν από τους ναζί, καθώς στο στόχαστρο βρίσκονται ολόκληρες κοινότητες τσιγγάνων, που στιγματίζονται μάλιστα από επίσημα χείλη ως συνδεόμενες με την εγκληματικότητα.Οι απελάσεις αφορούν Ευρωπαίους πολίτες, καθώς πρόκειται για τσιγγάνους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η ιταλική κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα επίσημη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής.




Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υπενθυμίζει ότι το 2010 έχει κηρυχθεί «Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού», και ζητά από την Κομισιόν μέτρα διασφάλισης αξιοπρεπούς στέγασης, πλήρη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και καταδίκη των απελάσεων και της διάλυσης των καταυλισμών, ως ανεπίτρεπτη διάκριση κατά της κοινότητας των τσιγγάνων.

«Η Ευρώπη είναι ανεπίτρεπτο να αποτελεί χώρο διακρίσεων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ναζιστική αρχή της «συλλογικής ευθύνης», που εφαρμόζεται σήμερα από τη γαλλική κυβέρνηση εναντίον των τσιγγάνων, ξυπνά τραγικές μνήμες από τις διώξεις της ίδιας κοινότητας από τους ναζί. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η Κομισιόν φαίνεται να τηρεί στάση ανοχής. Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που πιστεύουμε ότι τα προβλήματα τα λύνει η κοινωνική ένταξη και όχι ο αποκλεισμός, χρειάζεται να ξεκινήσουμε μακροχρόνιους αγώνες για να αντιστρέψουμε τις επικίνδυνες αυτές τάσεις. Στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: ομαδικές απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία και την Ιταλία

Η Γαλλική κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στη διάλυση, με ενέργειες αστυνομικών δυνάμεων, καταυλισμών Ρομά σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, και σε ομαδικές απελάσεις κατοίκων που προέρχονται από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. Ανακοίνωση της Γαλλικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους καταυλισμούς «εστίες λαθρεμπορίου, εκμετάλλευσης παιδιών για επαιτεία, πορνεία και έγκλημα». Τα μέτρα είναι ανεξάρτητα από τη συμμετοχή κάθε προσώπου σε παράνομες πράξεις και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για έμμεση επαναφορά της αρχής της συλλογικής ευθύνης που εφαρμοζόταν από τους ναζί.

Ανάλογα μέτρα απελάσεων προωθεί και η Ιταλία (1) με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, φιλοδοξώντας μάλιστα να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα φέρεται να παρέχει έμμεση κάλυψη, δηλώνοντας ότι «Οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών δίνουν το δικαίωμα στα κράτη μέλη να ελέγχουν το έδαφός τους και να καταπολεμούν την εγκληματικότητα».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
• Ενόψει της ανακήρυξης του 2010 ως «Έτους Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού», τι ενέργειες έχει κάνει προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοπρεπής εναλλακτική στέγαση για τις κοινότητες Ρομά των οποίων οι καταυλισμοί διαλύονται;
• Επιτρέπει η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρακτικές δυσφήμισης μιας κοινότητας και απέλασης του συνόλου των μελών της, χωρίς διασφαλίσεις ότι εξετάζεται ατομικά η τυχόν συμμετοχή καθενός σε παράνομες πράξεις;
• Έχει υπόψη της άλλες περιπτώσεις μαζικών απελάσεων Ευρωπαίων πολιτών από τη Γαλλία ή άλλες χώρες μέλη, πλην μελών της κοινότητας των Ρομά;
• Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει κατά της Γαλλίας ή της Ιταλίας, αν αποδειχθεί ότι το μέτρο των μαζικών απελάσεων αφορά αποκλειστικά τους Ρομά και αποτελεί διάκριση εναντίον των μελών της συγκεκριμένης κοινότητας;

1 σχόλιο:

  1. Παρόλο που ούτε η Γαλλια του Σαρκοζί αλλά ούτε και η Ιταλία του Μπερλουσκόνι είναι πρότυπα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ερώτηση του Μιχάλη είναι πολύ επίκαιρη μιας και οι Ρομά όχι μόνο πέφτουν θύματα διακρίσεων αλλά είναι και υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή